• Voor het eerst in de geschiedenis is een ruimtevaartuig met alleen ‘amateurastronauten’ aan boord in een baan rond de aarde gebracht.
  • Aan boord van de SpaceX-vlucht zijn de 38-jarige internetmiljardair Jared Isaacman en drie medepassagiers.
  • De capsule zal zich drie dagen in een baan om de aarde bevinden.

Een ruimtevaartuig met vier burgers aan boord is in de nacht van woensdag op donderdag om 02.02 uur (Nederlandse tijd) volgens planning gelanceerd vanaf het Kennedy Space Center in Florida. Nog geen kwartier later bevond de raket zich in een baan om de aarde.

Het is voor het eerst dat een raket met alleen burgers aan boord naar de ruimte vertrokken is.

De lancering was gepland tussen 02.02 uur en 07.02 uur (Nederlandse tijd), omdat de raket niet onderweg is naar internationaal ruimtestation ISS was een precieze vertrektijd niet noodzakelijk. Om 02.02 uur waren de omstandigheden goed en vertrok de raket, een vuurbal lichtte de hemel in Cape Canaveral op.

Het vaartuig komt maximaal 540 kilometer van de aarde. De laatste keer dat mensen zo ver weg gingen, was in 2009. Na een verblijf van ongeveer drie dagen in de ruimte keren de bemanningsleden terug op aarde. Het vaartuig plonst dan, hangend aan een parachute, in de Atlantische Oceaan.

Bekijk de lancering hieronder terug:

Het bedrijf achter de ruimtereis, SpaceX van miljardair Elon Musk, wil zulke toeristische vluchten verkopen aan gewone mensen die veel geld over hebben voor een buitenaardse ervaring.

De gezagvoerder aan boord is de 38-jarige miljardair Jared Isaacman, die de vlucht betaalt. Hij is de oprichter van betaaldienst Shift4.

Hij neemt twee mensen mee die banden hebben met een kinderziekenhuis in de stad Memphis. Dat zijn arts-assistent Hayley Arceneaux (29) en donateur Christopher Sembroski (42). Het vierde bemanningslid is Sian Proctor (51), een docente geologie die ruim tien jaar geleden tevergeefs probeerde astronaut te worden.

Jared Isaacman, Hayley Arceneaux, Sian Proctor en Chris Sembroski. Foto: Inspiration4/Handout via REUTERS
Jared Isaacman, Hayley Arceneaux, Sian Proctor en Chris Sembroski. Foto: Inspiration4/Handout via REUTERS

Musk is in een hevige concurrentiestrijd verwikkeld met twee andere miljardairs, Jeff Bezos (Amazon, Blue Origin) en Richard Branson (Virgin Galactic). Ook zij hebben zich op ruimtetoerisme gestort.

Lees meer over de ruimtevaart: