• De variabele spaarrente van vrij opneembare spaarrekeningen die Nederlandse banken bieden, is soms hoger in Duitsland, blijkt uit onderzoek van Geld.nl onder 14 banken.
  • In het geval van ING is de spaarrente 2,25 procentpunt hoger in Duitsland. In België zijn de rentes juist lager dan hier.
  • Rabobank biedt ondertussen een hogere rente op een nieuwe spaarrekening met beperkende voorwaarden.
  • Lees ook: Dit zijn de 12 hoogste spaarrentes in Nederland: let op de kleine lettertjes

Banken die in Nederland actief zijn, bieden aan spaarders in Duitsland vaak fors hogere rentes dan in ons land. Dat meldt de financiële vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen gegevens. Bij ING gaat het om een verschil van 2,25 procentpunt.

Geld.nl onderzocht van veertien banken waar je als Nederlander een spaarrekening kunt openen, welke spaarrentes zij hier bieden en welke rente ze bieden in België en Duitsland. Hieruit blijkt dat vooral Duitse spaarders vaak een veel hogere rente krijgen dan Nederlandse spaarders.

De onderstaande tabel met gegevens van Geld.nl toont de spaarrentes van Nederlandse banken en de tarieven die ze bieden voor dezelfde soort rekening in België en Duitsland. De laatste kolom toont het verschil tussen het Nederlandse tarief en het hoogste buitenlandse tarief.

Te zien is dat de Belgische tarieven lager zijn dan de Nederlandse, soms is de rente hier dubbel zo hoog. In vergelijking met Duitsland daarentegen zijn de tarieven van de oosterburen hoger, in sommige gevallen fors hoger.

Zo krijg je bij ING als Duitse rekeninghouder bijna drie keer zoveel rente dan als Nederlandse spaarder. In Duitsland krijg je momenteel 3,5 procent variabele rente op de vrije opneembare spaarrekening, terwijl je het in Nederland met 1,25 procent moet doen.

Ook andere banken die zowel in Nederland als bij onze buren actief zijn, bieden hogere rentes. Zo is ook het verschil van 1,5 procentpunt tussen het Nederlandse en Duitse tarief bij NIBC fors. Bij LeasePlan Bank en Openbank is er meer dan 1 procentpunt verschil tussen de Nederlandse en Duitse spaarrente.

Er zijn ook enkele banken waar het Nederlandse tarief juist hoger is dan het Duitse, bij Argenta en MeDirect krijg je hier een respectievelijk 1 en 1,25 procentpunt hogere rente dan bij de buren.

Volgens deskundige Amanda Bulthuis van Geld.nl zijn die renteverschillen echter goed te verklaren.

Zo zijn er volgens Bulthuis in Duitsland veel meer verschillende spaarbanken actief dan in Nederland. Banken hebben dus meer concurrentie en moeten dus meer hun best doen om spaarders aan te trekken door middel van hoge rentes. Daarnaast krijgen nieuwe klanten in Duitsland de eerste paar maanden een veel hogere rente dan bestaande klanten. Hiermee wordt regelmatig overstappen van spaarbanken in Duitsland extra gestimuleerd.

Richard Leijnse, managing director bij bank NIBC, geeft verder aan dat Nederlandse banken in het buitenland een hogere rente bieden omdat ze spaarders wat meer over de streep moeten trekken. "In Nederland zijn wij een Nederlandse bank. In Duitsland worden we gezien als een buitenlandse bank. En net zoals Nederlandse spaarders niet zomaar gaan sparen bij een buitenlandse bank, doen Duitse spaarders dat ook niet zomaar", aldus Leijnse. Ook speelt de enorme concurrentie volgens hem mee bij het vaststellen van de rentetarieven.

Rabobank biedt hogere spaarrente met beperkende voorwaarden

Ondertussen hebben klanten van de Rabobank sinds maandag een extra optie voor hun spaargeld. Zij kunnen kiezen voor een combinatie van een 'gewone' spaarrekening en een termijndeposito. Deze is minder flexibel dan een vrij opneembare spaarrekening met variabele rente, maar flexibeler dan een gewone termijndeposito waarbij het geld voor langere tijd vaststaat.

Bij 'TijdslotSparen' krijgen klanten een hogere rente en kunnen ze geld storten en eraf halen wanneer ze dat willen, maar ze moeten wel drie maanden wachten om weer over hun geld te kunnen beschikken. Een opname moet 90 dagen vooruit gepland worden.

De mix van een vrij opneembare spaarrekening en een termijndeposito is niet nieuw. Eerder schreef Business Insider over spaarrekeningen met variabele rente waarbij beperkende voorwaarden gelden. Je kan dan bijvoorbeeld tot twee keer per maand opnemen (Bunq) of de opname moet ongeveer twee of drie maanden van tevoren worden aangekondigd (DHB CombiSpaarrekening), wat erop neerkomt dat het geld twee of drie maanden vaststaat.

Bij de nieuwe spaarvorm van Rabobank is de 2,25 procent rente, ruim een half procentpunt meer dan op een gewone spaarrekening met maximaal 20.000 euro daarop. Rabobank maakt ook bekend de variabele tarieven te hebben verhoogd. Op de kleinste spaarrekeningen gold eerst een rentepercentage van 1,5 procent, dat is nu 1,7 procent. Mensen met tegoeden van 20.000 euro tot en met 100.000 euro krijgen nu 1,6 procent.

Rabobank maakte een maand geleden al bekend aan een "andere manier" van sparen te werken. De tussenvorm moet spaarders meer flexibiliteit geven. "Als bank zien we dat spaarders die hun financiële buffer op orde hebben vaak meer geld op hun normale spaarrekening stallen dan ze op korte termijn nodig hebben. Tegelijkertijd vinden veel klanten depositosparen niet flexibel genoeg, ondanks de hogere rente", legt Mariëlle Lichtenberg, directeur particuliere klanten, het nieuwe product uit.

Rabobank voerde zijn winst fors op in de eerste helft van dit jaar omdat de rente die de de Europese Centrale Bank (ECB) geeft fors hoger ligt dan wat Rabobank aan spaarders uitkeert. De winst verdubbelde ten opzichte van een jaar eerder ruwweg tot 2,5 miljard euro.

Lees ook: Dit zijn de 12 hoogste spaarrentes in Nederland: let op de kleine lettertjes