Nederlandse politieke partijen zien weinig in het verder verlagen van de maximale hypotheek.

Dat meldt brancheorganisatie VBO Makelaar, die politieke partijen vroeg naar hun standpunt over de zogenoemde loan-to-value (LTV); de maximale hypotheek ten opzichte van de waarde van je huis.

Het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen, wordt momenteel in stapjes verlaagd tot 100 procent van de waarde van de woning. In 2012 kon een huizenkoper nog een hypotheek krijgen van 106 procent van de waarde van een huis, per 2017 ligt dat op 101 procent.

VVD, CDA, PvdA, D66, ChristenUnie, SGP, SP en 50PLUS laten weten aan de brancheorganisatie VBO dat de LTV wat hen betreft na 2018 niet verder wordt verlaagd, en dus op 100 procent van de waarde van het huis blijft.

Een aantal partijen pleit wel voor de afschaffing of aanpassing van de overdrachtsbelasting. Die bedraagt momenteel 2 procent. De verdere afbouw van de hypotheekrenteafrek lijkt een minder groot punt.  Alleen D66, SP en CU willen die verder afbouwen.

Advies Klaas Knot: meer eigen geld bij koop huis

De politieke partijen slaan het advies van de president van de Nederlandsche Bank, Klaas Knot, in de wind. Knot pleit er al jaren voor dat huizenbezitters niet meer dan 90 procent van de waarde van hun huis zouden mogen lenen. De hoge hypotheken hebben volgens hem tot gevolg dat in Nederland de financiën van zowel banken als huishoudens "buitengewoon kwetsbaar zijn".

Het Centraal Planbureau (CPB), reageerde in 2015 kritisch op Knots voorstel. “Starters op de woningmarkt moeten langer en meer sparen voordat zij een woning kunnen kopen. Hierdoor daalt de vraag naar koopwoningen en dat heeft neerwaartse effecten op het aantal woningtransacties, de huizenprijzen en de bouw van nieuwe koopwoningen.”