Premium content ophalen

Als je solliciteert voor een nieuwe baan, wil je laten zien waarom je geschikt bent voor de functie.

Maar je kunt ook op een andere manier indruk maken: met een verhaal dat laat zien wat de dingen zijn waar je enthousiast van wordt en hoe die je carrière hebben bepaald.

Loopbaanexperts geven tips over waar je op moet letten bij het formuleren van de rode draad in je carrière.

Hoe overtuig je een potentiële nieuwe werkgever dat je geschikt bent, als je solliciteert op een nieuwe baan? Stap één is: door eerst jezelf te overtuigen. 

Dit gaat verder dan bedenken waarom jij geschikt bent voor de specifieke functie waar je op solliciteert. Minstens zo belangrijk zijn eerdere ervaringen die verder gaan dan de concrete vereisten voor een baan.

“Mijn advies is om goed na te denken wat je hebt geleerd van eerdere ervaringen en tot welke keuzes die hebben geleid in je carrière”, zegt HR-specialist Katie Bukstein Halimi van de Amerikaanse investeringsmaatschappij Sapphire Ventures. Halimi zoekt talent voor startups waar Sapphire in investeert. Een aantal jaar geleden ging dat om bedrijven als LinkedIn en Fitbit. 

Het advies van Halimi is niet alleen van toepassing op banen bij startups. In algemene zin is het belangrijk om een coherent verhaal te kunnen vertelen over je carrière. Misschien ontdek je dat een rode draad in je loopbaan is dat je graag andere mensen coacht en dingen leert. Het gaat dus om iets waar je enthousiast van wordt, ongeacht de functie of sector waar je in zit.

Op de moderne arbeidsmarkt is een ‘lineair carrièrepad’ bij hetzelfde bedrijf of telkens in dezelfde soort functie steeds minder vanzelfsprekend. Juist dan wordt het vinden van een rode draad in je loopbaan belangrijker. Zeker als je, al dan niet noodgedwongen, een switch maakt naar een andere sector.

Recruiters zien graag dat je pro-actief bezig bent met je carrière

Tijdens een sollicitatieproces zijn er veel dingen die je niet in de hand hebt, zoals de kwaliteit van andere kandidaten en het aantal mensen dat voor een baan solliciteert.

Een overtuigend verhaal in elkaar draaien dat verbindende elementen in je loopbaan benadrukt, is iets wat je wel zelf kunt bepalen. “Als je kunt aangeven hoe je ervaringen hebt benut om pro-actief keuzes te maken in je carrière, werkt dat veel sterker dan als je aangeeft dat dingen je gewoon zijn overkomen”, zegt HR-expert Halimi. 

Het belangrijkste aspect van een persoonlijk carrièreverhaal is coherentie, betogen Herminia Ibarra en Kent Lineback in een artikel in Harvard Business Review.

De nadruk moet liggen op de waarden die je belangrijk vindt en een constante ambitie. “Als je wisselende stappen in je loopbaan kunt verbinden met een duidelijk verhaal, ben je al een eind op weg om aan te tonen dat een verandering van werkomgeving logisch bij je past”, aldus de auteurs. “Uiteraard moet je daar ook zelf van overtuigd zijn.”

Sleutelen aan je carrièreverhaal zorgt voor diepere reflectie op je werkervaring

Het is handig om de kern van je motivatie bondig te kunnen samenvatten. Zo zei een voormalige HR-topman van zakenbank Goldman Sachs eerder tegenover Business Insider: “Ik ben iemand die er van houdt om te bouwen aan dingen.”

En Libby Leffler,  een topmanager in de techsector omschreef haar carrière als volgt: “Ik ben altijd gegaan voor dingen waar ik gefascineerd door raakte en die me de mogelijkheid gaven om nieuwe dingen te leren, met veel ruimte om te experimenteren.”

Natuurlijk is je carrière geen statisch gegeven, het is iets dat zich ontwikkelt. Dit betekent dat je een verhaal in de loop van de tijd ook kunt aanpassen. En afhankelijk van de baan die je op het oog hebt, kun je je verhaal altijd bijschaven.

Het kan helpen om advies te vragen aan vrienden en collega’s, maar uiteindelijk ben jij degene die het verhaal van jouw loopbaan moet bedenken en optekenen.

Lees meer Premium-verhalen:

Premium content ophalen