Smartphones worden, net als alle andere producten, duurder dit jaar. Dat maakt het minder aantrekkelijk om een nieuwe smartphone aan te schaffen. Zeker gezien de vooruitgang van telefoons de afgelopen paar jaar minimaal is geworden.

Apple zou naar verluidt de nieuwe iPhone 14 zo’n 15 procent duurder willen maken. Dat is een stijging van meer dan 100 euro. En ook andere smartphonefabrikanten hebben problemen met stijgende grondstofprijzen die ze ergens moeten terugverdienen.

Maar gelukkig worden de draagbare zakcomputers waar je toevallig ook mee kunt bellen (al doet niemand dat meer) steeds beter en sneller. Je hebt er dus niet meer elke 1 tot 2 jaar een nieuwe van nodig.

Sterker nog, elke 3 tot 4 jaar wordt al overbodig. Zeker als je de volgende stappen doorloopt. Dan zou je er zelfs nog wat meer gebruiksjaren aan kunnen plakken.

1. Check de batterij

Zoals je waarschijnlijk wel weet hebben de lithium-ion batterijen in smartphones last van slijtage. Elke complete oplaadcyclus snoept weer een beetje van het maximale vermogen af. Daardoor is het mogelijk dat je na een jaar of twee ineens merkt dat je telefoon vroeger op de avond aan de oplader moet.

Nu zijn er manieren om slijtage te beperken. Bij iPhones gebeurt dit automatisch onder de noemer ‘geoptimaliseerd laden’ en bij Android-telefoons noemt men dit ‘batterij beschermen’.

Er zijn wel twee grote verschillen, want Apple beperkt het opladen tot 100 procent niet, maar laadt alleen verder op dan 80 procent als het echt nodig is.

Bij Android-telefoons wordt de batterij beschermd door de lading te beperken tot maximaal 85 procent. Een ‘volledig’ opgeladen batterij is in dit geval dus eigenlijk maar voor 85 procent opgeladen. Je zult dus minder lang doen met een lading, maar wel langer met de batterij.

Beide opties kun je desgewenst aan- of uitzetten, waarbij het gebruik van deze functie de slijtage van de batterij dus beperkt. Bij een iPhone zouden we hem standaard aan laten staan, bij een Android is het een wat persoonlijkere keuze omdat je daar daadwerkelijk op accuduur tijdens het dagelijkse gebruik inlevert.

2. Vervang de batterij als dat nodig is

Zeker in het geval van iPhones is de batterij een belangrijke snelheidsbeperkende factor. Enkele jaren geleden was er nog een hele rel over het feit dat Apple de snelheid van de processor beperkte om batterijduur te verlengen bij oudere telefoons. Nu gebeurt dat nog steeds, maar kun je er zelf voor kiezen om dit wel of niet in te schakelen.

Apple noemt dit ‘piekprestaties’ en die worden alleen ondersteund als de capaciteit van de batterij boven de 80 procent bevindt. Daaronder wordt de processorkracht beperkt, omdat je anders in theorie niet meer de hele dag met je telefoon zou kunnen werken.

iPhone
iPhone
Tyler Lastovich/Pexels

Nu kun je er simpelweg voor kiezen om de piekprestaties gewoon aan te zetten met een versleten batterij, maar dan raden we je aan om een powerbank bij je te dragen.

Als alternatief kun je ook een bezoekje aan de dichtstbijzijnde Apple Store inplannen en aldaar voor enkele tientjes je batterij te laten vervangen. Je kunt je telefoon, die vanaf dan gewoon weer optimaal presteert, meestal op dezelfde dag weer ophalen. Het is een investering waar je zeker nog een paar jaar plezier van zult hebben.

3. Verwijder (social media) apps

Dit klinkt rigoureus, dat weten we, maar het heeft echt nut. Veel apps, waaronder die van social media, blijven in de achtergrond draaien om je te voorzien van berichten als ze binnenkomen. Dat vraagt processorkracht en geheugen die je op oudere telefoons beter kunt gebruiken voor de taken die je op dat moment echt aan het doen bent.

Nu kun je je apps elke keer handmatig uitzetten en uit het geheugen verwijderen, maar daarmee zorg je ervoor dat ze bij het opstarten weer aanzienlijk meer energie vragen. Kortom, je verplaatst het probleem.

Wat wel helpt is de achtergrondverversing uitzetten. Hiermee zorg je ervoor dat de apps wel in het werkgeheugen van de telefoon blijven staan, maar dat ze niet actief bezig zijn als jij dat niet bent. Scheelt toch weer energie en dus batterijduur.

Nog beter is om de apps helemaal te verwijderen. Je kunt ze vervangen door bladwijzers aan te maken in je browser en deze op je homescreen van je telefoon te plaatsen. Je zult wellicht iets inleveren op bruikbaarheid, maar dat helpt je misschien afkicken van je overmatige Facebookgebruik.

4. Start je telefoon elke dag opnieuw op

Een keertje opstarten per dag kan best veel uitmaken voor de snelheid van je telefoon. Zeker net na het opstarten. Dat komt doordat gedurende gebruik het geheugen van je telefoon langzaam maar zeker volloopt. En dat gebeurt helaas niet helemaal foutloos.

Ook maakt een vol geheugen het lastiger voor nieuwe processen om op te starten, worden omdat er dan geheugenruimte vrijgemaakt moet worden.

Je telefoon elke dag in de ochtend opnieuw opstarten kan dus helemaal geen kwaad.

5. Schoon de opslag op

Een volle telefoon werkt trager. Dat komt doordat de bestanden moeilijker verplaatst kunnen worden voor dagelijks gebruik. Vrije ruimte maakt het veel makkelijker voor het besturingssysteem om dingen te verplaatsen als het dat nodig vindt.

Kijk daarom eens naar externe opslag, zoals iCloud of Google Drive voor je vakantiefoto’s die gigantische hoeveelheden gigabytes in beslag nemen, maar waar je niet elke dag naar kijkt.

Je telefoon onbeschermd in je kontzak is geen goed idee.
Je telefoon onbeschermd in je kontzak is geen goed idee.
Manuel Iallonardi/Unsplash

6. Bescherm je smartphone met screenprotector en hoes

Je smartphone is een gebruiksartikel en bij gebruik hoort niet alleen slijtage, maar ook risico. In dit geval het risico dat je hem laat vallen en dat hij daarna afgeschreven is. Dan moet je nog steeds aan die nieuwe en veel duurdere iPhone 14.

Investeren in een goede hoes en een screenprotector zijn dus geen overbodige luxe. Koop niet het goedkoopste rubberen hoesje, want daarmee bescherm je je telefoon alleen tegen krasjes. Een val van enige hoogte zal nog steeds schade toebrengen, al is het sowieso minder dan zonder hoes.

En een goede screenprotector zie je niet bij gebruik, maar houdt je scherm wel kras- en in sommige gevallen zelfs barstvrij. Een goede protector heb je al voor ongeveer een tientje, een fractie van wat het kost om een scherm te vervangen (bij Apple kost dit je al snel 300 euro).

LEES OOK: 10 manieren om het meeste uit de accuduur van je iPhone te halen