• Even snel je smartphone checken kan resulteren in een uur lang scrollen door sociale media. Met een nieuwe gadget kan je dit voorkomen.
  • De Unpluq is een klein geel sleuteltje dat je in de oplaadpoort van je telefoon steekt. Alle ‘afleidende’ apps op je telefoon zijn dan tijdelijk geblokkeerd.
  • De gadget is bedacht door twee Delftse studenten, Jorn Rigter en Tim Smits, om mensen meer controle te bieden over de technologische apparaten die we dagelijks gebruiken

Nu we door de gedeeltelijk lockdown weer massaal thuis aan het werk zijn, ligt afleiding op de loer. Even snel kijken of er niet iets nieuws is gepost op Facebook of Instagram. Je collega’s en – nog belangrijker – je baas hebben het toch niet door.

Maar voor je het weet zit je zo een uur naar je smartphone te staren.

Jorn Rigter en Tim Smits, oprichters van de Delftse startup Unpluq, liepen tijdens hun studie ook tegen dit probleem aan. Als ze aan het studeren waren voor hun examens, raakten de twee techneuten snel afgeleid door hun constant trillende smartphones.

Maar een andere oplossing dan betere zelfbeheersing konden de mannen niet vinden.

Met een speciale 'USB-key' zet je afleidende apps op je telefoon op slot

De twee studenten besloten daarom in 2019 zelf aan een oplossing te werken. "In eerste instantie wilden we een minimalistische telefoon maken. Er bestonden er al een aantal, maar die werden allemaal geleverd met voorgeïnstalleerde apps. De manier waarop iedereen zijn of haar telefoon gebruikt is heel anders, dus wilden wij je de optie geven dat zelf in te vullen."

Maar een telefoon maken bleek niet zo makkelijk als gedacht. "Het zou ons minstens vier tot vijf jaar kosten en zelfs dat zou optimistisch zijn. Dus begonnen we na te denken over manieren waarop we ieders smartphone in een minimalistische telefoon konden veranderen."

Zo kwamen ze op het idee om een kleine USB-sleutel te ontwikkelen die je telefoon in 'focusmodus' schakelt, de Unpluq.

Het sleuteltje gaat in de oplaadpoort van je telefoon. Verwijder je 'm, dan gaat de telefoon in 'focusmodus' en verdwijnen alle apps die je afleiden. Je kunt zelf bepalen welke dat zijn.

Je smartphone verandert zo in een ouderwets mobieltje waar je alleen mee kan bellen en smsen. Niet alleen de apps zijn ontoegankelijk, je ontvangt ook geen notificaties meer en je scherm is ineens zwart-wit. Zo ziet die smartphone er een stuk onaantrekkelijker uit.

'Jij moet controle hebben over je technologie, niet andersom'

Volgens de twee bedenkers van het sleuteltje ging het smartphonegebruik in de eerste tests met de Unpluq gemiddeld 25 procent omlaag.

“Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een hoog smartphonegebruik een negatieve invloed heeft op focus, slaap, mentale gezondheid en sociale gezondheid”, zegt Tim Smits. “Het doel van Unpluq is om je bewuster te maken van de tijd die je op je smartphone besteed. Jij kiest er zelf voor de apps te openen en te bekijken, in plaats van dat je door een notificatie de app in wordt gezogen.” 

Na een succesvolle Kickstarter-campagne en de eerste 500 verkochte Unpluq-keys denken de twee oprichters al na over nieuwe oplossingen die digitale afleiding kunnen tegenaan.

"Het eerste product op de markt is de key voor je telefoon, maar daar blijft het niet bij", zegt Smits. “We denken aan een Unpluq voor je laptop of tablet, persoonlijke coaching op het gebied van digitaal welzijn of zelfs evenementen. Er is genoeg te doen."

Lees meer: