Weinig tijd of weinig inspiratie voor Sinterklaas? Dankzij internet is het maken van een surprise of gedicht kinderlijk eenvoudig, mits je de juiste websites weet te vinden.

Honderden websites proberen een graantje mee te pikken van het Hollandse Sinterklaasfeest. Veel sites die tips geven voor surprises of gedichten lijken vooral bedoeld als lokkertje voor advertenties. Het valt dan ook niet mee om websites te vinden waar je écht iets aan hebt.

De naam sinterklaassurprises-expertpagina bijvoorbeeld oogt veelbelovend. Maar tussen de Google-ads en een oproepje om te adverteren staan slechts tien knutseltips, die ook nogal belegen zijn, zoals een Sinterklaasboek van karton of een bal van papier-maché. Foto’s ontbreken.

iPhone-surprise voor Sinterklaas

Aanzienlijk meer inspiratie kun je opdoen op Knutselidee.nl. Hier tref je negentig surprise-ideeën aan, op alfabetische volgorde. Deze zijn afkomstig van particulieren en voorzien van foto’s van wisselende kwaliteit. Je vindt er klassiekers, zoals een rollade van watten, maar ook moderne surprises, zoals een iPad – dit jaar zijn er overigens ook kant-en-klare bouwplaten van iPhones en Macbooks te vinden.

Ook op de website van Vanharte vind je tientallen surprisetips. Deze zijn veelal voorzien van handige werktekeningen, aangevuld met tips van lezers. Je vindt er ook tips over het bakken van taaitaai en het schrijven van gedichten.

Cavia van kippengaas

De weblogpagina hobby.blogo is voorzien van veel originele surprise-ideeën. Je leert bijvoorbeeld stap voor stap een cavia te maken van kippengaas of purschuim. Helaas ontbreekt duidelijk fotomateriaal; de illustraties zijn veelal van andere websites overgenomen. Sommige ideeën zijn voor gevorderde knutselaars, zoals het smelten van piepschuim.

Ben je weinig getalenteerd of heb je tijdgebrek, dan heb je wellicht iets aan een van de twintig surprisetips op deze website. Deze zijn eenvoudig uit te voeren, zoals een cactus voor 'prikkelbare personen'.

Wil je meer bij de hand genomen worden, stroop dan YouTube af waar allerlei voorbeelden te vinden zijn van mensen die stap voor stap een surprise in elkaar knutselen. Natuurlijk kun je ook altijd inspiratie opdoen op Twitter waar allerlei tips worden uitgewisseld.

Taarten decoreren

Als Albert Heijn een varken van marsepein in elkaar kan draaien, kun jij dat vast ook. De trend om taarten te decoreren is overgewaaid naar Nederland en dat komt in deze Sinterklaastijd goed uit.

Diverse hobbywinkels verkopen grote blokken marsepein en allerlei hulpmiddeltjes om dit tot een mooi kunstwerk te kneden, zoals kleurstoffen en vormen om uit te snijden. Inspiratie kun je opdoen op de website De Leukste Taarten.

Workshop cadeaus inpakken

Niet iedereen is gecharmeerd van een drol van ontbijtkoek of in beton of ijs gegoten cadeaus.

Houd je meer van mooie strikken, linten en glanzend papier, dan is een workshop cadeaus inpakken wellicht iets voor jou. Wees er wel snel bij, want veel workshops zijn snel volgeboekt.

Geen tijd of zin om vuile handen te maken? Je kunt surprises ook kant-en-klaar kopen. Bijvoorbeeld via Marktplaats, waar creatievelingen diverse surprises te koop aanbieden, voor 2,50 tot 10 euro, exclusief verzendkosten. Er is volop keuze, van een frikandel tot een varken van fleecestof met rits.

Sinterklaasgedichten makkelijker met rijmwoordenboek

Een andere tijdrovende klus is gedichten schrijven. Er gaat niets boven een zelf geschreven vers. Een rijmwoordenboek is niet meer nodig, want deze vind je online.

Een handige website rijmgein.nl, waar je rijmwoorden kunt selecteren op het aantal lettergrepen of op alfabetische volgorde. Het woord 'cadeau' bijvoorbeeld levert ongeveer vijftig hits op.

Mick's Rijmwoordenboek bestaat al sinds 1990 en ook Van Dale heeft tegenwoordig een site voor rijmwoorden.

Gedichtengenerator

Vind je zelf schrijven van sinterklaasgedichten teveel werk, dan kun je een kant-en-klaar gedicht laten maken. Als je op deze website de naam van de ontvanger en het cadeau intypt, rolt er een versje uit.

Dit stroomt niet over van originaliteit:

Sint en Piet zaten te bedenken
Wat ze Clara nu eens zouden schenken

Bedenk ook dat het gedicht niet altijd op het cadeau is toegesneden. De ontvanger van een vaas ontvangt het volgende gedicht:

Dit gedicht is bijna uit
Als dichter verschoot ik bijna al m'n kruit
Dit is het cadeau waar je op zat te wachten
Pak 't maar uit dan hoef je niet langer te smachten

Kant-en-klaar sinterklaasgedichten of sneldichter op maat

Een kant-en-klaar gedicht overpent. Op de website Sinterklaasgedichten.com vind je er ongeveer zeventig, afgestemd op een bepaald cadeau of een specifiek persoon (bijvoorbeeld een luie leerling of een vegetariër). Erg persoonlijk is het niet, maar voor wie krap in de tijd zit kan het een handige oplossing zijn.

Wie gedichtencomputers niet vertrouwt, kan ook terecht bij sneldichters zoals Martin Gijzemijter van Vijftwaalf.nl die in no time een lastminute gedicht voor je in elkaar draait.

Ook lootjes trekken kan tegenwoordig online; handig als het gezelschap waarmee jij pakjesavond viert verspreid over het hele land woont. Diverse websites bieden deze dienst aan, waaronder Lootjestrekken.nl.

LEES OOK: Besparen op Sinterklaas: zo hou je de kosten in de hand