De rijen slingeren zich om de schappen in de speelgoedwinkel. Voor de inpaktafel in de Bijenkorf sta je een half uur te wachten. Sinterklaas is leuk, maar ook stressvol en vooral heel duur. Dit zijn tips voor een relaxed en goedkoop Sinterklaasfeest.

Het zijn vaak niet de cadeautjes, maar de pret die je met elkaar beleeft die pakjesavond tot een succes maken.

Een spannend Sinterklaasverhaal voorlezen, of een pakjes-speurtocht door het huis organiseren kost niets, maar draagt zeker bij aan de sfeer. Zelf pepernoten maken, kost bijna niets en is eenvoudig met kinderen te doen. Het hele huis ruikt gegarandeerd naar Sinterklaas.

Wie de Goedheiligman graag zelf in huis haalt, raadt het Nibud aan om de kosten van het bezoek te delen met andere gezinnen. Een deel-Sint, net zoals we tegenwoordig ook auto’s, en onze woning delen via AirBnb. Op de website van het Nibud zijn overigens nog meer tips te vinden voor de zuinige Sint.

Cadeautjesla

Een gouden bespaartip is om thuis een “cadeautjesla” aan te leggen. Zie je in april een leuk presentje voor een scherpe prijs in de winkel liggen, schaf het dan aan. Vervolgens berg je het cadeautje op in de la en heb je op ieder gewenst moment een aardigheidje voor een ander. Je bespaart hiermee geld en stress van het kopen van een cadeau op het laatste moment.

Sinterklaasvergiftiging

Besparingsdeskundige Marieke Henselmans schreef verschillende boeken met tips om te besparen. “Houd maat”, raadt ze mensen die Sinterklaas vieren met kinderen aan. “Doe je dat niet, dan krijgen ze Sinterklaasvergiftiging.”

Hiermee doelt Henselmans op het feit dat kinderen bij te veel indrukken en cadeaus overvoerd worden en er niets meer met ze aan te vangen is. “Om dit te voorkomen, kun je de dure en grote cadeaus het best zo lang mogelijk uitstellen”, raadt Henselmans aan in het boek Hoor wie klopt daar geld uit mijn zak met bespaartips voor de feestdagen.

Bovendien wijst de besparingsdeskundige mensen die graag boeken cadeau geven op het feit dat veel uitgevers goedkoop boekenpakketten aanbieden zoals de Lijsters van Noordhoff. Tweedehands kopen kan natuurlijk ook altijd, dit geldt ook voor andere cadeaus.

Voor niets

Voor de echte vrekken onder ons volgen hier nog twee tips waarmee je helemaal gratis cadeaus kunt scoren.

Ruil met andere ouders speelgoed waarmee je kind toch niet meer speelt. Het ruimt lekker op en je hebt voor nop een leuk cadeautje.

Een variant op de speelgoedruil is simpelweg geven. Heb je laatst een fles wijn gekregen terwijl je helemaal geen wijn drinkt? Maak er iemand anders blij mee en pak dingen in die je zelf niet gebruikt als cadeau. Of nog simpeler: “Bied volwassenen die alles al hebben eens een (paar) uur van je tijd aan”, tipt Henselmans.

LEES OOK: Sinterklaasgedichten maken? Of een surprise? Deze sites helpen je