Duitsland is officieel het land met het meest machtige paspoort ter wereld, zo blijkt uit de 2018 Henley Passport Index.

Het is voor het vijfde jaar op rij dat het land in de top van de lijst staat. Het gaat hierbij om het aantal landen dat je met het paspoort kunt bezoeken zónder visum.

De lijst wordt samengesteld op basis van data van de International Air Transport Association (IATA): ’s werelds grootste en meest uitgebreide database met reisinformatie.

De Duitsers kunnen nu 177 landen bezoeken, ééntje meer dan in 2017.

Afgelopen oktober werd Singapore nog uitgeroepen tot het land met het meest machtige paspoort ter wereld, door adviesbureau Arton Capital. Sindsdien heeft Duitsland zijn toppositie alweer herwonnen.

Nederland scoort overigens ook niet slecht. Met een Nederlands paspoort kun je naar 174 landen afreizen.

Dit zijn de 15 meest machtige paspoorten en het aantal landen waartoe ze toegang verlenen zonder visa:

1. Duitsland 177

2. Singapore 176

3. Denemarken, Finland, Frankrijk, Italië, Japan, Noorwegen, Zweden, Verenigd Koninkrijk 175

4. Oostenrijk, België, Luxemburg, Nederland, Spanje, Zwitserland 174

5. Ierland, Zuid-Korea, Portugal, Verenigde Staten 173

6. Canada 172

7. Australië, Griekenland, Nieuw-Zeeland 171

8. Tsjechië, IJsland 170

9. Malta 169

10. Hongarije 168

11. Liechtenstein, Slowakije, Slovenië 167

12. Letland, Litouwen, Maleisië 166

13. Estland 165

14. Polen 163

15. Monaco 162

Oekraïne (44ste plaats) en Georgië (53ste plaats) zijn de grootste stijgers op de lijst van dit jaar. Respectievelijk klommen ze 15 en 14 plaatsen dankzij visumliberalisering met de EU.

Pakistan, Syrië, Irak en Afghanistan bungelen voor het tweede jaar op rij onderaan de lijst. Ze bieden ieder tot 30 of minder landen toegang zonder visum.

Dr. Christian H. Kälin, bestuurder van Henley & Partners, denkt dat de toegang tot landen zonder visum belangrijker is dan ooit.

“Overal in het economische spectrum willen individuen de beperkingen overstijgen die hun land van herkomst hen oplegt. Ze willen toegang krijgen tot bedrijfs-, financiële, carrière- en levensstijlmogelijkheden op wereldwijde schaal”, zegt hij. “De Henley Passport-index laat mensen zien waar ze staan in het spectrum van wereldwijde mobiliteit, zo zien ze welke kracht hun paspoort heeft in vergelijking met andere paspoorten.”

LEES OOK: De 18 coolste wijken van Europa om in 2018 te bezoeken, volgens de beste reisexperts ter wereld