Voor sommige superrijken in de wereld is het verzamelen van paspoorten een statussymbool. Maar het ene paspoort is wel een stuk waardevoller dan het andere, als je kijkt naar de reismogelijkheden.

Het machtigste paspoort ter wereld is dat van Singapore, zo blijkt uit een nieuwe editie van de Global Passport Power Rank, een ranglijst van adviesbureau Arton Capital.

De lijst houdt bij in hoeveel landen je met een paspoort visumvrij kunt reizen. Daarvoor krijgt een paspoort punten. Singapore heeft op de nieuwe ranglijst 159 punten. Dat betekent dat het in 159 landen mogelijk is om met een paspoort uit Singapore zonder visum te reizen, of dat je bij aankomst een visum kunt regelen.

Volgens nieuwszender CNN is de eerste plaats van Singapore te danken aan een recente beslissing van Paraguay om visa voor ingezetenen van Singapore te schrappen.

Machtigste paspoort ter wereld

Singapore neemt de eerste plaats over van Duitsland, dat met 158 punten naar de tweede plaats zakt. Het is voor het eerst dat een Aziatisch land aanspraak kan maken op de titel van ‘machtigste paspoort ter wereld’.

Nederland scoort overigens ook hoog en heeft 155 punten, goed voor een gedeelde vijfde plaats met België, Luxemburg, Zwitserland, Oostenrijk en Portugal.

Onder aan de lijst staat Afghanistan (22 punten), gevolgd door Pakistan en Irak (beide 26 punten).

Hieronder volgt een overzicht met de top 5 van meest machtige paspoorten:


1. Singapore (159)

paspoort Singapore


2. Duitsland (158)

paspoort Duitsland


3. Zuid-Korea en Zweden (157)

Zuid-Korea, paspoort


4. Denemarken, Finland, Italië, Frankrijk, Spanje, Noorwegen, Japan, het Verenigd Koninkrijk (156)


5. Nederland, België, Luxemburg, Zwitserland, Oostenrijk, Portugal (155)

paspoort Nederland


LEES OOK: Hoe een 29-jarige Zweedse met een yogastudio op Aruba €21.000 per Instagram-post kan vragen