De Italiaanse politicus en zakenman Silvio Berlusconi is op 86-jarige leeftijd overleden. Hij wordt door huidig premier Giorgia Meloni geroemd als “dappere strijder”, maar zijn politieke carrière werd toch vooral overschaduwd door seks- en corruptieschandalen.

Berlusconi wist zijn hele leven lang mensen te verleiden. De gevangenisstraffen die hij opgelegd heeft gekregen voor belastingontduiking en seks met een minderjarig meisje werden in hoger beroep verworpen of omgezet in een taakstraf.

Voordat hij politicus werd, had Berlusconi een enorm media-imperium opgebouwd en was hij een uiterst succesvolle voorzitter van AC Milan. Zijn vermogen bedroeg bij zijn overlijden naar schatting zo’n 7 miljard euro.

Dit moet je weten over een van de meest invloedrijke mannen die Italië ooit gekend heeft.


Berlusconi was drie keer premier van Italië

Silvio Berlusconi tijdens een verkiezingscampagne in 2008. Foto: EPA/DANIEL DAL ZENNARO
Silvio Berlusconi tijdens een verkiezingscampagne in 2008. Foto: EPA/DANIEL DAL ZENNARO

Nadat Silvio Berlusconi al een lange carrière als zakenman, mediamagnaat en clubeigenaar achter de rug had, betrad hij in 1993 het politieke toneel. Hij beloofde in zijn verkiezingscampagne korte metten te maken met de "graaiende" politieke elite. Die boodschap sloeg aan, want hij behaalde een jaar later een verkiezingsoverwinning met zijn Forza Italia en werd voor het eerst premier.

Berlusconi kreeg zijn hervormingsplannen niet doorgedrukt, moest al vrij snel na het begin van zijn ambtstermijn terechtstaan voor corruptie en was na acht maanden weer weg als premier.

Maar later wist hij opnieuw centrumrechtse coalities te smeden in het politiek instabiele Italië en werd hij nog twee keer premier: van 2001 tot 2006 en van 2008 tot 2011. In die periode bezat hij de grootste commerciële tv-stations van Italië en vrijwel alle belangrijke kranten. Die weerden vrijwel al het negatieve nieuws over hem.

Toch klonk, vanwege de vele seksschandalen en een aanklacht, de roep om zijn aftreden steeds luider en lieten zijn politieke bondgenoten hem uiteindelijk vallen.

Maar ook na zijn vertrek als premier bleef hij nog grote invloed houden op de Italiaanse politiek. Hij zat ondanks zijn zwakke gezondheid tot aan zijn dood in de Senaat en zijn Forza Italia maakt deel uit van de huidige regeringscoalitie onder leiding van premier Giorgia Meloni.


Zijn loopbaan werd overschaduwd door seks- en corruptieschandalen

Silvio Berlusconi in 2014 de rechtbank van Napels. Foto: EPA/CIRO FUSCO
Silvio Berlusconi in 2014 de rechtbank van Napels. Foto: EPA/CIRO FUSCO

Hoewel Berlusconi drie keer premier van Italië was, zal hij niet herinnerd worden om zijn politieke prestaties, maar toch vooral om de vele seks- en corruptieschandalen.

Hij werd meerdere malen beschuldigd van omkoping en fraude, maar wist daar als premier steeds onderuit te komen door een verjaringswet in te voeren of andere juridische trucs uit te halen.

Na zijn aftreden werd hij in 2012 toch veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf voor belastingontduiking met zijn bedrijf Mediaset. Uiteindelijk werd de celstraf omgezet in een taakstraf: hij moest een jaar lang vier uur per week Alzheimer-patiënten verzorgen.

Berlusconi is ook berucht om zijn 'bunga bunga'-feestjes, waarop hij en andere gasten seks hadden met jonge vrouwen, soms minderjarig. Het was voor zijn tweede vrouw Veronica Lario reden om van hem te scheiden.

In 2013 werd hij in "Rubygate" veroordeeld voor het hebben van een seksuele relatie met de 17-jarige buikdanseres Karima El Mahroug (alias Ruby) in ruil voor grote sommen geld en juwelen. Ook in deze zaak ontliep hij na hoger beroep een gang naar de gevangenis.


Hij maakte met het aantrekken van Gullit, Rijkaard en Van Basten weer een topclub van AC Milan

Ruud Gullit en Marco van Basten in actie tijdens de wedstrijd AC Milan-Real Madrid in de halve finale van de Champions League in 1989. Foto: ANP
Ruud Gullit en Marco van Basten in actie tijdens de wedstrijd AC Milan-Real Madrid in de halve finale van de Champions League in 1989. Foto: ANP

Toenmalig zakenman Silvio Berlusconi behoedde de gevallen Italiaanse topclub AC Milan in 1986 voor een faillissement. Als flamboyante clubeigenaar trok hij het Nederlandse trio Ruud Gullit, Frank Rijkaard en Marco van Basten aan en was Milan korte tijd later de beste club van Europa.

In 1989 won AC Milan de Europacup 1 door Steaua Boekarest met 4-0 te verslaan dankzij twee goals van Van Basten en twee goals van Gullit.

Ruud Gullit reageerde via Instagram bedroefd op de dood van zijn oud-voorzitter. "Rust zacht, meneer Berlusconi. Ik ben voor altijd dankbaar voor de kans die je me hebt gegeven om voor deze iconische club te spelen."

Toen Berlusconi de club in 2016 verkocht aan een Chinees consortium had AC Milan in totaal acht landstitels, tien Europese prijzen en drie wereldbekers gewonnen.


Hij was goede vrienden met Vladimir Poetin

Silvio Berlusconi ontvangt de Russische president Poetin in 2015 in Rome. Foto: EPA/TELENEWS
Silvio Berlusconi ontvangt de Russische president Poetin in 2015 in Rome. Foto: EPA/TELENEWS

Berlusconi was goed bevriend met de Russische president Vladimir Poetin. Hij bleef hem ook na de Russische inval in Oekraïne verdedigen en zei dat het Westen niet langer geld en wapens zou moeten leveren aan Oekraïne. Berlusconi kreeg vorig jaar nog twintig flessen wodka en een "lieve brief" van Poetin voor zijn 86ste verjaardag.

Hun vriendschap gaat terug tot 2001 toen Poetin nog de banden met de Europese Unie wilde aanhalen. Berlusconi en Poetin hebben in de loop der jaren regelmatig vakanties doorgebracht in elkaars buitenhuizen op Sardinië en in Sotsji.

In 2017 gaf Berlusconi zijn Russische vriend een dekbedovertrek cadeau voor zijn 65ste verjaardag met een enorme foto van hen beiden.

Poetin noemt Berlusconi in een condoleancebericht aan de Italiaanse president Sergio Mattarella "een dierbaar persoon, een echte vriend". Ook schrijft hij dat hij "oprecht bewondering had voor zijn wijsheid, zijn vermogen om evenwichtige, vooruitziende beslissingen te nemen, zelfs in de moeilijkste situaties."


Hij was nachtclubzanger en stofzuigerverkoper

De karakteristieke glimlach waar Berlusconi zijn hele carrière lang mensen mee probeerde te verleiden. EPA/DANILO SCHIAVELLA
De karakteristieke glimlach waar Berlusconi zijn hele carrière lang mensen mee probeerde te verleiden. EPA/DANILO SCHIAVELLA

In zijn jonge jaren bekostigde Silvio Berlusconi zijn rechtenstudie door op te treden als nachtclubzanger op cruiseschepen. Ook verkocht hij als student stofzuigers. Hij studeerde ondanks al die bijbaantjes uiteindelijk cum laude af in rechten.

Zijn zakelijke loopbaan begon met grote bouwprojecten in Milaan. Omdat hij bewoners van een grote moderne woonwijk die hij had gebouwd, als extra service een televisiekanaal aanbood raakte hij verzeild in de mediawereld. Met de aankoop en het oprichten van verschillende zenders wist hij in de loop der jaren een monopoliepositie te verwerven op de commerciële televisiemarkt in Italië.

Dat linkse partijen hem begin jaren negentig via een nieuwe wet wilden dwingen een deel van zijn zenders te verkopen, was voor Berlusconi aanleiding om de politiek in te gaan.

Politico ziet in zijn carrière van nachtclubzanger tot zakenman, en later politicus, als rode draad dat hij altijd mensen wist te verleiden. Zo was hij als politicus altijd veelvuldig glimlachend te zien op zijn eigen kanalen.

Hij leek ook te denken dat vrijwel alle vrouwen seks met hem zouden willen. "Bedenk eens hoeveel vrouwen er met mij naar bed willen, maar dat zelf niet weten", zei hij ooit. "Het leven is één groot communicatieprobleem".


Het vermogen van Berlusconi wordt geschat op zo'n 7 miljard euro

Silvio Berlusconi tijdens een conferentie over 'Vrijheid en Welzijn' in 2010. Foto: EPA/GIORGIO BENVENUTI
Silvio Berlusconi tijdens een conferentie over 'Vrijheid en Welzijn' in 2010. Foto: EPA/GIORGIO BENVENUTI

Het vermogen van Silvio Berlusconi bij zijn overlijden wordt geschat op zo'n 7 miljard euro. Alleen al aan de verkoop van AC Milan in 2017 hield hij zo'n 600 miljoen euro over.

Volgens Forbes is zijn vermogen opgebouwd uit aandelen in mediabedrijven, uitgeverijen en banken en bedraagt dat zo'n 6,3 miljard euro. Bloomberg schat zijn vermogen op ongeveer 7 miljard euro.

Zijn vijf kinderen moeten dat geld verdelen. Zijn overkoepelende investeringsmaatschappij Fininvest werd al geleid door een van zijn dochters.


Berlusconi stelde huidig premier Giorgia Meloni ooit aan als minister, maar noemde haar later eigenwijs en arrogant

Oud-premier Silvio Berlusconi en huidig premier Giorgia Meloni van Italië. Foto: EPA/ETTORE FERRARI
Oud-premier Silvio Berlusconi en huidig premier Giorgia Meloni van Italië. Foto: EPA/ETTORE FERRARI

Huidig Italiaans premier Giorgia Meloni was al jaren politiek actief, maar kreeg op 31-jarige leeftijd een flinke zet in de rug toen Berlusconi haar aanstelde als minister van Jeugd. Na het einde van de regering-Berlusconi richtte Meloni in 2012 haar rechts-radicale partij Fratelli d’Italia op.

Vorig jaar wist Meloni de Italiaanse parlementsverkiezingen te winnen, waar Berlusconi met zijn Forza Italia ook aan meedeed. Berlusconi leverde enkele ministers voor haar kabinet, maar had er tijdens de kabinetsformatie duidelijk moeite mee tweede viool te spelen.

"Eigenwijs, arrogant, beledigend", schreef hij over Meloni op een per ongeluk door een fotograaf vastgelegd briefje. "Het is iemand met wie je niet akkoord kunt gaan."

Toch roemde Meloni de overleden Berlusconi als "dappere strijder". Volgens haar was het "een man die niet bang was om zijn overtuigingen te verdedigen" en maakten "zijn moed en vastberadenheid hem tot een van de invloedrijkste mannen in de geschiedenis van Italië."

LEES OOK: 8 dingen die je moet weten over Giorgia Meloni, de controversiële eerste vrouwelijke premier van Italië