• Sifan Hassan heeft de gouden medaille veroverd op de 5000 meter.
  • Ze krijgt daarvoor een bonus van 30.000 euro van sportkoepel NOC*NSF.
  • Pakt ze meer plakken, dan loopt de bonus op. Maar er zit wel een maximum aan.

Sifan Hassan heeft maandag op magistrale wijze de olympische titel veroverd op de 5000 meter. De 28-jarige Nederlandse topatlete sprintte in de laatste ronde haar concurrentes voorbij en kwam met afstand als eerste over de streep.

Hassan pakte zo het eerste atletiekgoud voor Nederland op de Olympische Spelen sinds Ellen van Langen op de 800 meter in Barcelona 1992.

Met haar gouden plak heeft Hassan een bonus verdiend van sportkoepel NOC*NSF. Die beloont een overwinning op de Spelen met 30.000 euro. Een zilveren plak levert 22.500 euro op, brons 15.000 euro.

Daar moet overigens wel belasting over worden betaald, want in tegenstelling tot sommige andere landen moeten Nederlandse atleten netjes belasting afdragen over het prijzengeld. Dat kan oplopen tot wel de helft van het bedrag.

Hassan vluchtte als meisje van 15 jaar oud uit Ethiopië naar Nederland en kwam in de asielopvang. In 2013 kreeg ze haar Nederlands paspoort. In de afgelopen jaren is ze uitgegroeid tot een van beste hardloopsters van de wereld. Ze is onder meer wereldkampioene op 1500 en 10.000 meter, houdster van het werelduurrecord en nummer 1 op de wereldranglijst.

Grote schrik na val tijdens de series

Op de Olympische Spelen gaat ze voor een unieke trilogie. Ze komt uit op de 1500 meter, 5000 meter en 10.000 meter, een combinatie die zelden voorkomt.

Eerder op de dag viel haar plan bijna in duigen. Hassan kwam ten val tijdens de series van de 1500 meter bij het ingaan van de slotronde. Ze leek uitgeschakeld, maar krabbelde op en liep met een indrukwekkende versnelling het gat dicht naar de voorste lopers. Vervolgens won zo ook nog de race.

Bekijk de val van Sifan Hassan hieronder terug:

De schrik was groot, maar Hassan liet na afloop weten dat ze geen letsel had overgehouden aan de valpartij en zonder problemen de finale van de 5000 meter kon lopen.

"Het voelde als een nachtmerrie vanochtend na mijn val. Ik kon het niet geloven en het voelde alsof ik twintig kopjes koffie had gedronken. Ik dacht over die finale: vergeet het maar", zei Hassan na haar gouden race tegen de NOS. "Nu ben ik olympisch kampioen, dit is wat ik wilde."

Sifan Hassan gaat voor drie keer goud

Hassan komt – als alles goed gaat – nog drie keer in actie op de Olympische Spelen. Ze loopt woensdag 4 augustus de halve finale van de 1500 meter. Op 6 augustus volgt de finale, als ze zich plaatst. Een dag daarna staat de finale van de 10.000 meter op het programma.

Mocht Hassan erin slagen om nog een keer goud te pakken, dan krijgt ze niet de volle bonus van 30.000 euro. NOC*NSF heeft een plafond ingesteld voor de echte gouddelvers.

Een tweede plak levert twee derde op van het 'normale' prijzengeld. En medaille nummer drie is nog maar goed voor een derde. Dus als Sifan Hassan drie keer goud wint, krijgt ze in totaal een bonus van 60.000 euro uitgekeerd. En daar gaat dus nog de belasting vanaf.

Lees meer over de Olympische Spelen van Tokio: