Beleggers raken nerveus van de speculatie en gekte rond individuele aandelen in de VS, zoals gameketen GameStop.

In Europa gingen beurzen in de ochtendhandel omlaag.

GameStop schoot in de voorbeurshandel in de VS ruim 100 procent omhoog, terwijl ook de bitcoin een sprong maakte.

Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag omlaag gegaan tijdens een nerveuze handelssessie.

De aandacht bleef vooral uitgaan naar de beursgekte en de grote koersschommelingen op Wall Street rond bedrijven waar kleine beleggers zich via sociale media achter hebben geschaard.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1 procent lager op 643 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen zakten tot 1,6 procent.

De focus ligt deze week onder meer op de gekte rond het aandeel GameStop, een gamewinkelketen in de VS. De koers van dit aandeel werd eerder deze week extra opgestuwd door particuliere beleggers die elkaar weten te vinden via het sociale platform Reddit.

In een week tijd steeg het aandeel GameStop meer dan 1.000 procent. Donderdag piekte het aandeel op 469 dollar, om vervolgens binnen enkele uren ruimschoots in waarde te halveren. Dit kwam door handelsbeperkingen die werden opgelegd door de beleggersapp Robinhood.

De koers van GameStop maakte vrijdag weer een sprong, door het nieuws dat de beperkingen deels opgeheven worden. Kort na de opening van Wall Street vrijdagmiddag noteerde het aandeel 74 procent hoger op 342 dollar.

De populaire beleggingsapp Robinhood die momenteel volop in de aandacht staat vanwege de gekte rond de handel in GameStop, heeft overigens meer dan 1 miljard dollar aan extra kapitaal opgehaald om zijn financiële positie te versterken.

Robinhood besloot donderdag dat zijn klanten niet langer aandelen van GameStop en bepaalde andere bedrijven konden bijkopen na het stormachtige koersverloop van de afgelopen dagen. Daarbij verwees medeoprichter en topman Vlad Tenev naar de kapitaalvereisten waar de app als tussenpersoon voor aandelenhandel aan moet voldoen.

Het ongestoord laten doorgaan van de massale inkoop van GameStop-aandelen zou te grote risico's met zich meebrengen. Met het extra geld kan weer worden voldaan aan die kapitaaleisen.

Via Robinhood en andere beleggingsapps hebben kleine beleggers verenigd op het onlineplatform Reddit de laatste tijd massaal aandelen GameStop en ook bijvoorbeeld bioscoopketen AMC Entertainment gekocht. Zo wilden ze onder anderen professionele beleggers als hedgefondsen die speculeren op een koersdaling, zogeheten shortsellers, opzadelen met zware verliezen.

Lees ook: Nerds versus Wall Street: dit is het verhaal achter de dollemansrit van GameStop op de beurs – en de omstreden rol van beleggingsapp Robinhood

Bitcoin knalt naar $37.000, na tweet van Elon Musk

De waarde van de bitcoin is vrijdag ook flink gestegen. Volgens kenners komt dit waarschijnlijk door opmerkingen van Tesla-topman Elon Musk op Twitter.

De prijs van de digitale munt was tegen het einde van de ochtend opgelopen tot circa 37.000 dollar. Dat is ruim 18 procent meer dan een dag eerder. Even later zakte de koers weer wat weg.

Musk schreef eerder op de dag in zijn profiel op Twitter "#bitcoin". Daarnaast plaatste hij een bericht waarin hij stelde dat het "achteraf gezien onvermijdelijk was". Het is niet duidelijk of hij daarmee specifiek doelt op de koersstijging van bitcoin.

De bekende ondernemer brengt met zijn opmerkingen vaker koersen in beweging. Hij wordt door bijna 44 miljoen mensen gevolgd op Twitter.

LEES OOK: Is het binnenkort game over voor de Robinhood-belegger? Die combineert liefde voor duurzaamheid met wild speculeren