Energiereus Shell is ook spreekwoordelijk een olietanker die z’n koers niet van de ene op de andere dag kan verleggen. Maar als dat gebeurt, zijn de consequenties groot. Als Shell dus aangeeft in 2030 het grootste elektriciteitsbedrijf ter wereld te willen zijn, is het even opletten.

In Nederland is Shell de laatste tijd onder meer in het nieuws omdat het bedrijf mee wil bieden bij de overname van energieleverancier Eneco en investeert in windparken in de Noordzee. Die focus op stroom blijkt onderdeel van een bredere strategie.

Directeur Maarten Wetselaar van de tak voor ‘aardgas en nieuwe energie’ zegt tegen zakenkrant The Financial Times dat Shell een ‘stroombusiness’ kan ontwikkelen (productie, handel en de levering aan klanten) die in de jaren vanaf 2030 een gelijkwaardig is aan de huidige olie-activiteiten of het gassegment.

Shell was in de twintigste eeuw vooral een olieproducent, maar zet al meer dan tien jaar sterker in op aardgas. Momenteel produceert Shell op dagbasis zelfs iets meer gas dan olie, zoals te zien is in onderstaande tabel.

De stroombusiness moet vooral uit het opschalen van duurzame bronnen komen. "De hoeveelheid stroom - schone stroom - die we moeten verkopen maakt ons met afstand het grootste elektriciteitsbedrijf ter wereld", aldus directeur Wetselaar tegen de FT.

Van de jaarlijkse investeringen van 25 miljard dollar gaat momenteel nog slechts één tot twee miljard dollar naar nieuwe energiebronnen. Maar dat is om te testen of het rendement interessant kan zijn. "Dit doen we een aantal jaar en dan gaan we opschalen", aldus Wetselaar.

LEES OOK: Windmolens op zee ‘afgrijselijke industrie’ vanwege financiële risico’s, zegt de baas van offshorebedrijf Boskalis