Shell en het Qatarese staatsbedrijf QatarEnergy hebben een langjarige overeenkomst gesloten voor het leveren van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) aan Nederland. Het gaat om een levering tot 3,5 miljoen ton lng per jaar.

Volgens de plannen wordt het aardgas vanaf 2026 verscheept naar de haven van Rotterdam. De overeenkomst heeft een looptijd van 27 jaar.

Nederland wordt steeds afhankelijker van de import van vloeibaar aardgas om twee redenen: met het sluiten van het grote Groningenveld is er veel minder gas van eigen bodem. En door het wegvallen van Rusland als leverancier van aardgas dat via pijpleidingen wordt vervoerd, wordt vloeibaar aardgas dat per schip wordt getransporteerd belangrijker.

De import van vloeibaar aardgas is in de eerste helft van dit jaar al flink toengenomen, zo blijkt uit de onderstaande grafiek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het donkerblauwe deel van de balken geeft daarbij aan wat de omvang is van de import van lng versus de import van gasvormige aardgas (lichtblauwe deel).

In de eerste helft van dit jaar was lng goed voor 42 procent van de totale gasimport van Nederland. Dat was slechts 17 procent in de eerste helft van 2021.

In 2022 werd er in in totaal voor bijna 19 miljard kubieke meter aan vloeibaar aardgas ingevoerd.

De 3,5 miljoen ton lng die Shell vanuit Qatar gaat aanleveren komt omgerekend neer op ongeveer 2,6 miljard kubieke meter per jaar. Dat staat gelijk aan bijna 14 procent van de totale Nederlandse invoer van lng van 2022.

Qatar gaat meer vloeibaar aardgas (lng) leveren aan Europa

Vorige week kondigde QatarEnergy al een soortgelijke deal aan met het Franse TotalEnergies. Volgens het concern liggen er mogelijk nog meer overeenkomsten in het verschiet. Europese energiebedrijven willen langlopende en grote gasdeals sluiten, nu Europa zich aan het voorbereiden is op de tweede winter zonder Russisch gas. Daar vertrouwde Europa al meer dan een halve eeuw op, maar sinds de oorlog in Oekraïne is dit gas bijna volledig weggevallen.

"Deze overeenkomsten bevestigen opnieuw de inzet van Qatar om te helpen voldoen aan de Europese energiebehoeften en om de energiezekerheid te versterken", zegt Saad Sherida Al-Kaabi, de minister van Energie van Qatar. De Golfstaat maakt vaart om klanten te vinden nadat Qatar tientallen miljarden dollars had geïnvesteerd om de gasproductie tegen 2027 met bijna twee derde te verhogen.

Een jaar geleden werd bekend dat Shell zich had ingekocht bij een project dat Qatar in staat moet stellen veel meer aardgas te exporteren dan het nu doet. Het Britse olie- en gasconcern maakt bekend een belang van bijna 9,3 procent te hebben genomen in North Field South, zoals het project heet.

Qatar is de grootste lng-exporteur ter wereld en daar is nu extra veel vraag naar door de oorlog in Oekraïne en het wegvallen van gasleveringen uit Rusland. Het land bezit het zogeheten North Field in de Perzische Golf en heeft daarmee op Iran en Rusland na 's werelds grootste bewezen gasreserves.

Grote energieconcerns geven al tijden aan dat er voor de transitie naar een groene toekomst nog veel meer aardgas nodig is. "Verkopers van lng hebben er alle vertrouwen in dat de vraag naar gas nog tientallen jaren aanhoudt", zei Ben Cahill van het Centrum voor Strategische en Internationale Studies (CSIS), afgelopen juni. Hij wees onder meer op China, dat volop deals aan het sluiten is om tot na 2050 gas te kopen.

"Aardgas zal een nog grotere rol spelen in het energiesysteem van de toekomst dan nu het geval is", zei Shell-topman Wael Sawan eerder dit jaar. Lng is volgens hem gemakkelijk te transporteren, terwijl het veel schoner is dan steenkool.

LEES OOK: Nederland verbruikt 10% minder gas in eerste helft van 2023: hier wordt het meest bespaard