Als reactie op de internationale sancties tegen Rusland, is Moskou langzaam de toevoer van aardgas aan Europa aan het afknijpen. Afgelopen maand schaalde het de capaciteit van de Nord Stream 1-pijplijn naar Duitsland terug naar slechts 20 procent. Hiermee verergert het Kremlin de al uit de hand lopende energiecrisis in Europa.

Belangrijke aardgas benchmarks zijn inmiddels tot astronomische hoogtes gestegen. Een megawattuur gas wordt op de toonaangevende gasbeurs in Amsterdam verhandeld voor een kleine 200 euro. Dat is ongeveer twee keer zoveel als dat er eind mei neergeteld moest worden voor dezelfde hoeveelheid gas.

“De Europese gasprijzen stijgen weer en bereiken nieuwe recordhoogtes”, constateert energie-analist Karolina Siemeniuk van Rystad in een recent rapport. “Dat is het gevolg van de vermindering van de toevoer van aardgas van de Nord Stream 1-pijplijn, als gevolg van zogenaamde onderhoudsproblemen. Als de Russische toevoer volledig platgelegd wordt, dan is het niet onwaarschijnlijk dat de prijzen nog verder zullen gaan stijgen.”

Lees ook: Een nieuw energiecontract afsluiten kost nu bijna drie keer zoveel als vorig jaar

Nord Stream 1 is gelukkig niet de enige pijplijn die Europa van aardgas voorziet. Ook gasvelden in Azerbeidzjan, de Noordzee en Noord-Afrika zijn belangrijke energiebronnen voor ons continent.

Veel Europese landen importeren daarnaast vloeibaar aardgas (lng) per schip. De Verenigde Staten sturen momenteel ook meer lng over zee naar bondgenoten dan Rusland per pijpleiding vervoert.

Volgens het European Network of Transmission System Operators for Gas heeft Rusland de capaciteit om dagelijks 1,76 miljoen gigawattuur aan energie te leveren. Belangrijke routes daarvoor zijn de Gazela-pijleiding, die door Tsjechië loopt, en de Yamal-Europa-pijpleiding, die van Siberië naar Duitsland strekt.

De Europese Unie werkt aan initiatieven om de afhankelijk aan Russisch aardgas te verminderen. De Trans-Anatolische en Trans-Adriatische pijpleidingen, respectievelijk in 2018 en 2020 geopend, voorzien Griekenland, Italië en Turkije van aardgas uit het Shad Deniz gasveld in Azerbeidzjan.

De EU verbruikt ook aardgas afkomstig uit Britse en Noorse gasvelden in de Noordzee. België, Frankrijk, Duitsland, Nederland en Ierland zijn hiervan afhankelijk. De toevoer vindt plaats via netwerken als de Europipe-II en het Forties-pijplijdingensysteem.

Als laatste importeren Italië en Spanje hun aardgas uit Noord-Afrikaanse landen als Algerije. In dit land is het Hassi R'Mel-gasveld een van de belangrijkste toeleveranciers van energie aan Zuid-Europa.

LEES OOK: Rusland lijkt Europa in z’n greep te hebben met het gaswapen – maar de Russische economie is in een beerput beland