• De aandeelhouders van Shell steunen in grote meerderheid de milieuplannen van het energieconcern.
  • Een concurrerende resolutie van milieu-activistische aandeelhouder Follow This werd weggestemd tijdens de aandeelhoudersvergadering.
  • Volgens Follow This voldoen Shells eigen klimaatplannen nog steeds niet aan de klimaatdoelen van Parijs en is het een pr-offensief.

Shell heeft dinsdag de steun van zijn aandeelhouders gekregen voor zijn eigen milieuplannen. Een concurrerende resolutie van de milieu-activistische aandeelhouder Follow This werd niet aangenomen, maar kreeg wel meer steun dan ooit.

Buiten het hoofdkantoor van Shell protesteerden milieu-activisten tegen het olie- en gasconcern. Milieuclubs als Greenpeace, Extinction Rebellion, Fossielvrij NL en andere klimaatgroepen protesteren dinsdagochtend ook bij het kantoor van pensioenfonds ABP. Ze willen dat het fonds zijn investeringen in olie- en gasconcern Shell staakt.

Shell sprak in februari nieuwe ambities uit om de CO2-uitstoot naar beneden te krijgen. Die moet in 2023 met 6 tot 8 procent zijn gedaald ten opzichte van 2016.

In 2030 moet het gaan om een daling met 20 procent en met 45 procent in 2035. Voor 2050 wordt dan op 100 procent gemikt. 

Het Britse-Nederlandse bedrijf wil verder jaarlijks 5 miljard tot 6 miljard dollar investeren in duurzame energiebronnen, zoals windenergie, biobrandstoffen en waterstof.

Ook wil het concern zijn wereldwijde netwerk van laadpalen voor elektrische auto's gaan vergroten naar 500.000 in 2025, van de ruim 60.000 nu. Daarnaast zal meer worden gedaan voor de opvang en opslag van CO2.

Shell zet zich af tegen Follow This

Shell kreeg voor zijn plannen haast 89 procent van de aandeelhouders achter zich.

Het was voor het eerst dat Shell zijn aandeelhouders vroeg om te adviseren over een strategie voor energietransitie. Topman Ben van Beurden zei vooraf dat het belangrijker dan ooit is dat de aandeelhouders de aanpak van Shell begrijpen en ondersteunen. De stemming was puur adviserend en niet bindend.

Follow This, dat voor de vijfde keer zijn klimaatresolutie in stemming bracht, moest het met steun van ruim 30 procent doen. Dat betekent wel een verdubbeling van de steun voor de milieuresolutie van Follow This ten opzichte van die van vorig jaar.

Bovendien moet Shell volgens de Britse wet in gesprek met aandeelhouders als hun resolutie meer dan 20 procent van de aandeelhouders achter zich krijgt.

Follow This is een initiatief van energiejournalist Mark van Baal om via het aandeelhouderschap van Shell druk uit te oefenen op de energiereus om duurzamer te worden.

Lees meerDeze ingenieur uit Delft verkocht ooit koelmachines voor containers – nu probeert hij megabedrijf Shell van de olie en het gas af te krijgen

Volgens Follow This zijn de plannen van Shell niet ambitieus genoeg. "Shells nieuwe strategie is onderdeel van een patroon. Shell vraagt aandeelhouders om steun voor een nieuwe strategie, die ‘netto nul’ belooft in de verre toekomst, maar de emissies in de komende tien jaar onvoldoende omlaag brengt om Parijs te halen", zei Van Baal in april tegen persbureau ANP.

Hij ziet in de toegenomen steun een teken dat een flink deel van de aandeelhouders niet tevreden is met de milieuplannen. "Dit jaar heeft Shell voor het eerst eigen plannen ter stemming gebracht en opnieuw geven aandeelhouders een sterk signaal af", aldus Van Baal.

Dat signaal is volgens hem dat Shell zijn doelen moet aanscherpen. "De strategie van Shell is onvoldoende om beleggers te beschermen tegen de gevolgen van verwoestende klimaatverandering."

Tijdens de vergadering zette Shell zich af tegen de klimaatresolutie van Follow This. Het olie- en gasconcern zegt al aan alle eisen te voldoen die de milieu-activistische aandeelhouder stelt en verdedigt de keuze voor het willen verminderen van de koolstofintensiteit.

"De beste manier om snel onze absolute CO2-uitstoot terug te dringen is uit de markt voor fossiele brandstoffen te stappen, maar daar helpen we onze aandeelhouders en de maatschappij niet mee", legde topman Van Beurden het Shell-standpunt uit. "De vraag naar energie is er en als wij die niet leveren, dan doet iemand anders het wel. We kunnen wel zorgen dat de gebruikte energie minder koolstof bevat."

Kritiek van aandeelhouders op Shells milieuplannen

Kritiek was er van verschillende aandeelhouders die onder meer wezen op de relatief kleine investeringen die Shell in groene energievormen doet. Shell moet volgens sommige aandeelhouders een voortrekkersrol vervullen terwijl het bedrijf vindt dat de markt eerst voor vraag naar nieuwe producten moet zorgen.

Ook werd er door meerdere aandeelhouders gevraagd naar het rapport van het Internationaal Energieagentschap IEA dat dinsdag uitkwam. Daarin stelt het agentschap dat er geen nieuwe boringen naar olie en gas meer moeten plaatsvinden.

Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) zei eerder al tegen de duurzaamheidsstrategie van Shell te stemmen, omdat deze niet ver genoeg gaat. Wel wil PFZW in gesprek blijven met Shell. 

"Shell gaat door met fossiele brandstoffen, dat kan ook niet anders, maar een belangrijk deel van de CO2-reductie die zij willen realiseren, willen ze verwezenlijken met compensatiemaatregelen, de zogenaamde nature based solutions (wel CO2 uitstoten maar dat compenseren met bijvoorbeeld de aanplant van bomen). We steunen hun doel, geen uitstoot meer in 2050, maar het middel op weg naar dat doel – compenseren op zo’n grote schaal – daar staan we niet achter", zei hoofd beleggingen Geraldine Leegwater van PGGM, de vermogensbeheerder van PFZW, eerder deze maand in een interview met NRC.

Ook kritiek van voorstanders van Shells milieuplannen

Tijdens de aandeelhoudersvergadering kwam er ook kritiek van enkele partijen die wel voor het Shell-voorstel stemden. Zij willen dat Shell in de komende jaren meer harde kortetermijndoelen stelt en dat het olie- en gasconcern de komende jaren de vergroening versnelt, maar geven het bedrijf vooralsnog het voordeel van de twijfel.

Daarnaast willen enkele grote aandeelhouders, zoals bijvoorbeeld pensioenfonds ABP, via een dialoog Shell naar striktere milieudoelen bewegen.

Milieudefensie vindt dat Shell "het klimaat verraadt" en zowel de aandeelhouders als het publiek "misleidt met groene praatjes", terwijl de plannen van het concern niet in lijn zijn met het Klimaatakkoord van Parijs. De organisatie noemt de plannen die Shell heeft voor het afvangen en opslaan van CO2 en het aanplanten van bos onrealistisch.

Milieudefensie hoopt op steun van de rechter. Die doet volgende week woensdag uitspraak in de klimaatzaak die de organisatie heeft aangespannen tegen het concern.

LEES OOK: Shell en Microsoft betalen houtbedrijven in de VS om geen bos te kappen als CO2-maatregel