• De omzet van de online verkoper van seksspeeltjes EasyToys is in 2022 verder toegenomen.
  • Volgens topman Eric Idema blijft de belangstelling voor “sexual wellness” ook na de coronapandemie toenemen.
  • Het gros van de omzet van moederbedrijf EQOM komt inmiddels van buiten Nederland.
  • Lees ook: 5 oefeningen die topatleten en trainers doen voor sterke buikspieren.

Seksspeeltjesmaker EasyToys heeft zijn verkopen vorig jaar verder opgevoerd. Volgens topman Eric Idema is dat voor een groot deel te danken aan mensen die nog niet eerder wat kochten bij zijn bedrijf. Daaruit maakt hij op dat de interesse in wat hij noemt “sexual wellness” blijft toenemen.

De omzet van EasyToys kwam een tiende hoger uit dan een jaar eerder op bijna 41 miljoen euro. “Tijdens de pandemie waren er ongekende aankooppieken. We hadden niet verwacht dat te overtreffen, dus het is geweldig dat EasyToys ook ná corona zo is blijven groeien”, aldus Idema.

De omzet van moederbedrijf EQOM, waar ook Christine le Duc, het Duitse Kondomeriet en Amorelie onderdeel van uitmaken, bedroeg vorig jaar 182 miljoen euro. Dat was wel minder dan de 212 miljoen euro in 2021.

“Dat ligt aan het post-coronaeffect”, zegt Idema daarover. Een mogelijke verklaring ligt volgens hem ook bij de overname van het Duitse Amorelie. “Amorelie hebben we afgelopen jaar overgenomen, maar dat bedrijf kampte met grote concurrentie. Gelukkig zijn we nu weer op het goede spoor.”

Het merendeel van de omzet komt inmiddels uit het buitenland. EQOM is actief in acht landen. Idema denkt dat er nog veel groei te behalen valt. De topman heeft ook de indruk dat seksualiteit steeds meer uit de taboesfeer komt. "We merken dat de taboes steeds minder worden. Mensen worden steeds opener en willen serieus investeren in een plezierig seksleven."

Samenwerking tussen HEMA en EasyToys

Tegenwoordig zijn de producten van EQOM ook lang niet meer alleen online te bestellen. Zo kondigde HEMA in samenwerking met EasyToys in december vorig jaar een nieuwe lijn met intieme speeltjes aan.

De collectie met vibrators, condooms en flesjes massageolie moest beschikbaar worden in honderden filialen van de Nederlandse keten. EasyToys is ook een samenwerking aangegaan met lingerieketen Hunkemöller.

EQOM is in 2021 ontstaan nadat erotiekconcern EDC Retail, waartoe EasyToys behoorde, was samengegaan met groothandel Eropartner Distribution. Idema heeft eerder al de ambitie uitgesproken dat hij van EQOM een wereldspeler wil maken op het gebied van erotiek.

Wat betreft het buitenland ziet EQOM dit jaar vooral kansen op de Franse en Britse markt. Ook wil de onderneming verder uitbreiden in Polen, Spanje en Italië. Het bedrijf denkt door al deze ontwikkelingen in 2023 weer 5 tot 10 procent te kunnen groeien.

LEES OOK: Waarom McDonald’s chicken nuggets in 4 specifieke vormen maakt