Sean Spicer, perschef van het Witte Huis, heeft er inmiddels een dagtaak aan om de tweets van Donald Trump recht te praten. Maar zelf kan hij er ook wat van.

Dinsdag kreeg Spicer vragen van het journaille over de Amerikaanse raketaanvallen op een Syrische luchtmachtbasis.

In de nacht van donderdag op vrijdag lanceerde het leger na een bevel van president Donald Trump meer dan vijftig Tomahawk-raketten op de Shayrat-basis.

De militaire aanval was een vergelding van de gifgasaanval op de Syrische plaats Khan Sheikhoun van vorige week dinsdag, waardoor circa 85 mensen om het leven kwamen. De VS houden het Syrische regime van Bashar al-Assad verantwoordelijk voor de aanval.

Gaskamers

Spicer schaarde zich achter de beslissing van Trump, maar deed dat op een opmerkelijke manier.

"Wij hebben geen chemische wapens gebruikt in de Tweede Wereldoorlog", aldus Spicer. "Zelfs iemand zo verfoeilijk als Hitler niet zo diep is gezonken dat hij chemische wapens inzette. Als Rusland moet je jezelf afvragen: is dat een regime waar wij ons achter willen scharen?"

Het lijkt alsof Spicer vergeet dat er ooit gaskamers hebben bestaan. En de VS gebruikte misschien geen chemische wapens, maar liet wel twee atoombommen vallen op Hiroshima en Nagasaki.

In de herkansing

Een verbaasde journalist geeft de perschef de kans om zich te herstellen. Ze vraagt hem om zijn opmerking over Hitler te verduidelijken.

Spicers antwoord:

"Hij [Hitler, red.] heeft gifgas niet op dezelfde manier ingezet tegen zijn eigen volk zoals Assad. Hij bracht ze naar Holocaust-centra, dat weet ik. Assad gebruikte de wapens midden in dorpen op onschuldige mensen."

Tsja. Duitse Joden waren natuurlijk ook inwoners van het Duitsland onder Hitler. En Holocaust-centra? Daarmee bedoelde hij waarschijnlijk de concentratie- en vernietigingskampen van de nazi's.

Bekijk de opmerkingen van Spicer terug in de onderstaande video.

 

Spicer bood laten op tv-zender CNN zijn excuses aan voor de uitspraken over Hitler.

"Het was een vergissing, ik had het niet moeten doen", aldus de perschef. "Ik wil me nu concentreren op Assad, dat had ik ook moeten doen. En ik zal binnen de lijntjes blijven als ik over Assad spreek."

Bewijs voor gifgasaanval

Ondertussen stapelt het bewijs zich op dat Assad vorige week inderdaad het zenuwgas sarin heeft gebruikt. Volgens de Turkse minister van Gezondheidszorg Recep Akda is dat nu bevestigd na testen op enkele van de slachtoffers.

Akdag zei dat de isopropyl methylfosfonzuur is gevonden bij de analyse van bloed- en urinemonsters van de slachtoffers van de chemische oorlogsvoering in Idlib. Die stof is het bewijs dat zij zijn blootgesteld aan sarin.

Zowel Washington als Ankara acht de Syrische regering schuldig aan de inzet van chemische wapens tijdens de bombardementen op Khan Sheikhoun. Damascus ontkent verantwoordelijk te zijn.

De Russische president Vladimir Poetin denkt dat jihadisten of rebellen achter de aanval zitten. De Russische inlichtingendienst zou aanwijzingen hebben dat er in Syrië binnenkort opnieuw chemische wapens worden ingezet. Het zijn provocaties die moeten leiden tot nieuwe Amerikaanse aanvallen op regeringstroepen van president Assad van Syrië, aldus Poetin.

LEES OOK: Litouwen vreest dat Rusland de voorbereidingen treft voor militaire acties