Bondgenoten van de Verenigde Staten hebben vrijdag instemmend gereageerd op de Amerikaanse raketaanval op een Syrische luchtmachtbasis. Saudi-Arabië sprak over een ,,moedig besluit” van president Donald Trump en zei dergelijke aanvallen ,,volledig te steunen”.

Ook de Australische premier Malcolm Turnbull schaarde zich achter het Amerikaanse militaire optreden, dat hij bestempelde als ,,proportioneel”. De Britse regering sprak over een ,,gepaste reactie op de barbaarse aanval met chemische wapens door het Syrische regime”.

Bondgenoten van de Syrische president Bashar al-Assad reageerden juist teleurgesteld op de beschieting van de basis in de provincie Homs.

Zo stelde Iran dat ,,dergelijke unilaterale aanvallen” vooral extremisten ten goede komen. ,,Het zal de situatie in Syrië en de regio nog complexer maken”, zei een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken volgens persbureau ISNA.

Ruim 50 raketten op Syrische luchtmachtbasis

Het Amerikaanse leger heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een aanval met meer dan vijftig Tomahawk-raketten uitgevoerd op een Syrische luchtmachtbasis.

De aanval is een vergelding van de gifgasaanval op de Syrische plaats Khan Sheikhoun van afgelopen dinsdag, die tientallen burgers het leven kostte, hebben legerofficials bevestigd. De VS houden het Syrische regime van Bashar al-Assad verantwoordelijk voor de aanval.

De raketten zijn afgevuurd vanaf Amerikaanse marineschepen in de Middellandse Zee en waren gericht op de ,,Shayrat-basis''. Zowel de start- en landingsbanen, de Syrische luchtvloot en de brandstofstanks zijn onder vuur genomen. De militaire operatie is afgerond, liet het leger weten.

President Trump zei in een verklaring dat hij bevel had gegeven voor een militaire aanval op een luchtmachtbasis in Syrië van waaruit de aanval met chemische wapens was uitgevoerd. Volgens de president bestaat er geen twijfel dat het Syrische regime de aanval heeft uitgevoerd met verboden chemische wapens.

,,Het is in het belang van de veiligheid van de VS om de verspreiding en het gebruik van chemische wapens te verhinderen'', aldus Trump. Hij riep alle beschaafde landen op een eind te maken aan de slachtpartijen en het bloedvergieten in Syrië. ,,Jaren van eerdere pogingen om het gedrag van Assad te veranderen hebben allemaal gefaald. Ondertussen wordt de vluchtelingencrisis erger en destabiliseert de hele regio. Dit zorgt voor gevaar voor de VS en zijn bondgenoten ''

De VS hebben vooraf aan de aanval op de Syrische luchtmachtbasis Rusland op de hoogte gesteld. ,,We hebben echter niet gezocht naar goedkeuring van Rusland'', maakte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, bekend.

,,De aanval heeft geen delen van de basis geraakt waar de Russische troepen mogelijk waren gevestigd'', liet een
woordvoerder van het Pentagon weten. Er is veelvuldig contact geweest met het Russische leger via een communicatielijn tussen de VS en Rusland die eerder was gebruikt om incidenten tijdens de acties tegen IS te voorkomen.