• De Verenigde Staten kunnen een platina munt slaan met een waarde van 1.000 miljard dollar om de dreigende crisis rond het zogenoemde schuldenplafond van de overheid op te lossen.
  • Volgens econoom Paul Krugman kan het effect op de inflatie van de uitgifte van zo’n munt worden gecompenseerd, als de centrale bank obligatiebezittingen verkoopt en ontvangen dollars uit de omloop haalt.
  • “Mensen die beter zouden moeten weten, blijven zeggen dat de munt de inflatie aanjaagt”, zegt de voormalige Nobelprijswinnaar.
  • Lees ook: De Amerikaanse centrale bank verhoogt rente met kwartje en zegt ook dat inflatie nog te hoog is voor renteverlaging later dit jaar

De uitgifte van een platina munt ter waarde 1.000 miljard dollar kan voorkomen dat de Amerikaanse overheid verstrikt raakt in de crisis rond het zogenoemde schuldenplafond. Jaarlijks moet het Amerikaanse Congres goedkeuring geven voor een verhoging van de maximale schuldenlimiet van de Amerikaanse overheid.

Als het schuldenplafond niet wordt verhoogd, kan de overheid in acute betalingsproblemen raken. Door politiek gesteggel tussen Democraten en Republikeinen in het Congres, dreigt overeenstemming over een nieuwe schuldenlimiet te mislukken. Minister van Financiën Janet Yellen heeft gewaarschuwd dat de federale overheid begin juni al problemen kan krijgen met uitbetalingen.

De uitgifte van een platina munt ter waarde van 1.000 miljard dollar is in theorie een manier voor de Amerikaanse regering om het probleem van goedkeuring van het schuldenplafond te omzeilen.

Het idee achter de munt is dat het Amerikaanse ministerie van Financiën zijn bevoegdheid om platina munten te slaan gebruikt en er eentje met een nominale waarde van 1.000 miljard dollar laat slaan. Die wordt gestald op een rekening van de overheid bij de Amerikaanse centrale bank. Met dit nieuwe geld kunnen schuldeisers van de overheid worden betaald.

Platina munt van $1.000 miljard: wat gebeurt er met de inflatie?

Sommige economen zeggen dat een munt van 1.000 miljard dollar "onwerkbaar" is. Het zou een onrealistische oplossing zijn die de inflatie kan aanjagen.

"Maar dat zal helemaal niet gebeuren", zei topeconoom Paul Krugman woensdag in op Twitter. "De Fed zal ongetwijfeld elk monetair effect neutraliseren door een deel van haar enorme obligatieportefeuille te verkopen." Hoogstwaarschijnlijk in de vorm van 1.000 miljard dollar aan staatsobligaties.

Als de centrale bank obligaties verkoopt en daarvoor dollars terugkrijgt, kan de Federal Reserve ervoor kiezen om die dollars uit de omloop te halen. Dat heeft dan een neutraliserend effect voor de geldhoeveelheid ten opzichte van de uitgifte van de nieuwe munt van 1.000 miljard dollar.

Ondertussen komt de dag dat de Amerikaanse overheid niet meer aan haar financiële verplichtingen kan voldoen snel dichterbij. Er zijn weinig tekenen dat er schot zit in het politieke overleg tussen Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond.

Krugman denkt dat de overheid eerder "premium obligaties" gaat uitgeven dan een munt van 1.000 miljard dollar om acute betalingsproblemen te voorkomen. "Maar zoals gezegd blijven mensen die beter zouden moeten weten er constant naast zitten en zeggen dat de munt de inflatie wel laat stijgen", tweette hij.

Hij gaf wel toe dat voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centrale bank mogelijk geen munt van 1.000 miljard dollar zal willen accepteren als tegoed bij de Federal Reserve. Ook is er een kans dat het Amerikaanse Hooggerechtshof de uitgave van "premium obligaties" zal willen blokkeren. "Maar ik ga er vanuit dat niemand degene wil zijn die de wereldeconomie om zeep helpt", schreef Krugman.

LEES OOK: Kas van de Amerikaanse overheid is begin juni leeg, als het schuldenplafond niet wordt verhoogd, waarschuwt minister van Financiën