De Federal Reserve heeft woensdag de tiende renteverhoging in iets meer dan een jaar goedgekeurd, maar hint erop dat dit mogelijk de laatste keer is. De beleidsrente in de VS staat inmiddels op een niveau tussen de 5 en 5,25 procent, de hoogste stand sinds 2007.

De verhoging van de beleidsrente met 0,25 procentpunt was conform de verwachtingen van economen en beleggers. De markten hoopten er vooral op dat de centrale bankiers meer duidelijkheid zouden gaan scheppen over hun aanpak van de tweede helft van dit jaar.

De verklaring die de Federal Reserve afgaf na de beleidsvergadering, hintte op de mogelijkheid dat de renteverhoging van woensdag mogelijk de laatste is geweest in een lange reeks. In de verklaring ontbrak namelijk een zin die in vorige edities wel telkens terugkwam: “Het Comité verwacht dat er enige aanvullende beleidssturing nodig kan zijn om de 2 procent inflatiedoelstelling te halen”.

Powell voorzichtig door hoge inflatie

Voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve zei woensdag tijdens een persverklaring dat er nog altijd ongerustheid bestaat over de hoge inflatie in de VS. “De inflatie blijft ruim boven ons langetermijndoel van 2 procent”, zei Powell. “De inflatie is sinds het midden van vorig jaar wat gematigd, maar de inflatiedruk blijft hoog en het proces om de inflatie terug te brengen, heeft nog een lange weg te gaan.”

Ook gaf hij aan, dat hij nog geen ruimte ziet om de rente om korte termijn alweer te gaan verlagen. "Wij hebben het standpunt dat de inflatie niet zo snel zal dalen," zei hij. "Het zal enige tijd duren en als die voorspelling in grote lijnen juist is, zou het niet gepast zijn om de tarieven te verlagen en dat zullen we dan ook niet doen."

Hiermee ging Powell in tegen speculatie op financiële markten, waar beleggers inzetten op een reeks renteverlagingen in de tweede helft van dit jaar. Het idee is dat de Fed moet buigen, op het moment dat een recessie in de Verenigde Staten inzet. Powell lijkt echter niet te willen afwijken van de prioriteit om de inflatie omlaag te krijgen.

Amerikaanse beurzen eindigden woensdag licht lager na het commentaar van Powell over de inflatie.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,8 procent lager op 33.414,24 punten. De breed samengestelde S&P 500 ging 0,7 procent omlaag tot 4.090,75 punten en techbeurs Nasdaq verloor 0,5 procent tot 12.025,33 punten.

LEES OOK: Amerikaanse inflatie vlakt af in maart - energie goedkoper, maar voeding fors duurder