Schiphol heeft in de eerste helft van dit jaar beduidend meer reizigers verwerkt dan in dezelfde periode vorig jaar. En dat zonder dat de drukte tot grote chaos leidde. De luchthaven spreekt daarom van een “keerpunt”.

Schiphol zelf verwerkte 28,7 miljoen passagiers. Dat waren er nog 23,8 miljoen in eerste helft van 2022, toen personeelstekorten bij de beveiliging en in de bagage-afhandeling voor veel problemen en lange rijen zorgden.

Dat is nog wel minder dan 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie. Toen kreeg de luchthaven in de eerste zes maanden 34,5 miljoen mensen over de vloer.

De hoeveelheid vracht die werd vervoerd via Schiphol daalde met 6 procent tot 0,7 miljoen ton

"Onze focus was bovenal om passagiers weer een fijne reiservaring te bieden tijdens het vakantieseizoen", laat interim-topman Ruud Sondag weten in een toelichting op de halfjaarcijfers van Schiphol. "Ik denk dat we wel kunnen zeggen dat we dit doel hebben bereikt. Iedereen op Schiphol kan daar trots op zijn. Maar we zijn er nog niet. Voor al onze passagiers moeten wij en onze partners blijven verbeteren."

Als ook de passagiersaantallen van Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport worden meegerekend, dan groeiden de reizigersaantallen van de Schiphol Group vorig jaar met ruim een vijfde tot 33,2 miljoen.

Bedrijfswinst Schiphol stijgt met €57 miljoen

Schiphol zag ook zijn bedrijfswinst weer aantrekken. Vorig jaar moest Schiphol nog veel extra kosten maken om alle problemen het hoofd te bieden. In de eerste jaarhelft ging er toen maar een onderliggend bedrijfsresultaat van 2 miljoen euro in de boeken. Nu gaat het om 59 miljoen euro.

De nettowinst kwam met 15 miljoen euro wel een stuk lager uit dan de 65 miljoen euro van een jaar terug. Maar die vergelijking wordt erg vertroebeld door onder meer de gestegen waarde van vastgoed wat de winst vorig jaar stuwde.

LEES OOK: Een jeans zit niet lekker in het vliegtuig? Dit zijn 2 redenen waarom ik wél een spijkerbroek draag tijdens een vlucht