Schiphol is weer open nadat het vliegveld zondagmorgen op slot werd gezet vanwege een stroomstoring.

Zondag hebben mensen er nog flink last van, aldus een woordvoerder. Wat er maandag precies gebeurt is nog niet te voorspellen, maar er zullen zeker naweeën van zijn, zegt hij.

De luchthaven was zondagochtend vroeg tijdelijk afgesloten vanwege een storing bij het inchecken, die door een eerdere stroomuitval was veroorzaakt. Door de storing ontstonden lange rijen mensen in de vertrekhallen.

Volgens de zegsman moeten reizigers hun vluchtinformatie goed in de gaten houden, zodat ze niet onnodig naar de luchthaven komen.

,,We houden inkomende vluchten af. Het is nu eerst zaak om mensen van de luchthaven te laten vertrekken. Pas daarna zullen we weer vluchten toelaten.”

Schiphol gaf eerder aan dat in ieder geval tussen 09.00 uur en 11.00 uur binnenkomende vluchten worden verminderd. Uitgaande vluchten hebben geen beperkingen, zei de luchthaven, maar meerdere vluchten worden vertraagd of geannuleerd.

Zo heeft KLM heeft al 40 vluchten geannuleerd, en het is niet uitgesloten dat meer vluchten moeten worden geschrapt.De KLM had extra personeel opgeroepen, maar door de files richting Schiphol was het ook voor het personeel lastig om de luchthaven te bereiken. ,,Het is ook bij ons alle hens aan dek", zei een woordvoerder.

Niet alleen vluchten werden geschrapt en omgeleid, ook toegangswegen naar Schiphol werden afgesloten en treinen reden niet. Er ontstonden onder meer files op de A4.

De stroomstoring trof ook Amsterdam Zuidoost.

De oorzaak is volgens de netbeheerder het uitvallen van hoogspanningsverbindingen rond de Bijlmer. De storing begon rond 00.45 uur en betrof in eerste instantie enkele honderden huishoudens.

Op Twitter beklaagden veel mensen zich gedurende de nacht erover dat het donker was in het Amsterdamse stadsdeel.,,Gelukkig is het een heldere nacht en is er een bijna volle maan.. en met kaarsjes aan heeft het eigenlijk ook wel weer iets magisch", twittert bijvoorbeeld iemand. AT5 meldt dat ook de straatverlichting het niet doet.

Inmiddels is de stroomvoorziening in het stadsdeel hersteld. Door de stroomstoring zaten 18.000 aansluitingen, huizen en bedrijven in Amsterdam zonder stroom.

Schiphol is niet rechtstreeks aangesloten op deze stroomverbinding, maar mogelijk was de storing daar het gevolg van een spanningsdip die door de stroomstoring werd veroorzaakt.

LEES OOK: Dit zijn de meest bizarre dingen die stewards (en stewardessen) hebben meegemaakt tijdens een vlucht