De schoonmaakbedrijven die het middel Dega-16 gebruikten zijn verantwoordelijk voor de schade tijdens de fipronilcrisis van 2017.

Volgens de rechtbank is bewezen dat zij wisten dat hun middel het verboden fipronil bevatte.

De bestrijders betoogden zelf dat de NVWA aansprakelijk is voor de schade, maar de rechter wees deze claim af.

Of er nog daadwerkelijk geld voor iets van een schadevergoeding over is, blijft afwachten. “Maar bij Chickfriend valt wel degelijk wat te halen.”

Schoonmaakbedrijven ChickFriend en ChickClean zijn schuldig bevonden aan de schade die 118 pluimveebedrijven ondervonden tijdens de fipronilcrisis van 2017. De bedrijven hebben recht op een schadevergoeding, al is het maar de vraag of dat er daadwerkelijk in zit.

De ondernemers stortten in 2017 de pluimveesector in een diepe crisis door stallen schoon te maken met het verboden middel fipronil. Kippenhouders leden door de affaire een miljoenenschade.

Volgens de rechtbank in Arnhem is bewezen dat de eigenaren van de bedrijven wisten dat het bestrijdingsmiddel dat ze gebruikten tegen bloedluis, Dega-16, fipronil bevatte en dat het gebruik van het chemische spul verboden is. In hoge doses is het schadelijk voor de gezondheid.

Pluimveehouders zijn blij met de uitspraak van de rechter. De kans is klein dat alle bedrijven daadwerkelijk hun schade vergoed krijgen. “Maar bij Chickfriend valt wel degelijk wat te halen”, denkt de raadsvrouw van de eisers, Anita Winter.

'Gevoel van rechtvaardigheid' voor pluimveesector

De beide bloedluisbestrijders betoogden voor de rechter dat de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit aansprakelijk is voor de schade, omdat die tekortgeschoten zou zijn in het toezicht op het fipronilverbod. De rechtbank wees die eis af, omdat ChickFriend en ChickClean zelf opzettelijk het verboden middel gebruikten.

Ook de Belgische leverancier van het bestrijdingsmiddel is niet aansprakelijk. De luizenbestrijders beweerden dat hij zonder hen te informeren fipronil had toegevoegd aan het middel Dega-16. Volgens de rechter staat echter vast dat dit op verzoek van ChickFriend en ChickClean gebeurde.

De veroordeling geeft "een gevoel van rechtvaardigheid", aldus voorzitter Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders.

De twee eigenaren van Chickfriend, Mathijs IJ. en Martin van de B., moeten zich bovendien nog voor de strafrechter in Zwolle verantwoorden. Volgens de advocaat van Van de B. ligt die strafrechtelijke procedure echter stil. 

Lees terug over de fipronilcrisis: