Storm Corrie heeft in Nederland voor ruim 10 miljoen euro aan schade veroorzaakt. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars op basis van een eerste schatting. Dat de schade relatief meevalt komt volgens de verzekeraars doordat de storm vooral heftig was in de kustgebieden, waar men goed is voorbereid op storm.

Het Verbond van Verzekeraars benadrukt dat nog niet duidelijk is hoe groot de schade precies zal uitvallen omdat dit afhangt van de ingediende schadeclaims bij verzekeraars. Er is nu bijvoorbeeld geen rekening gehouden met specifieke schades, zoals een losgeslagen schip.

“De storm die afgelopen maandag over ons land raasde, bleek minder zwaar, maar Nederland heeft ook goed geanticipeerd mede dankzij de voorlichting en waarschuwingen door overheidsinstellingen zoals het KNMI en verzekeraars”, aldus Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond.

Wel waarschuwt hij nog voor windstoten op dinsdag die tot vervolgschade kunnen leiden. Dakpannen die door de storm op maandag zijn losgetrild, kunnen bijvoorbeeld alsnog afwaaien.

'Helft van weerschade door storm'

Weerschade zal op basis van toekomstscenario's van het KNMI alleen maar toenemen. Uit de Klimaatmonitor van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat bijna de helft van alle weerschade in ons land wordt veroorzaakt door storm.

Volgens het Verbond zijn Nederlanders doorgaans goed verzekerd tegen flinke windstoten, aangezien de meeste particuliere woonhuisverzekeringen schade door storm dekken.

Schade aan de woning, inhoud van de woning en aan schuttingen, is gedekt. Hierbij wordt vaak wel een eigen risico gehanteerd. Auto's zijn met een WA-plusverzekering (beperkt casco) of allriskverzekering (casco) verzekerd tegen stormschade. Ongeveer twee derde van het Nederlandse wagenpark heeft volgens het Verbond zo'n verzekering.

Lees meer over verzekeringen: