• De premies voor autoverzekeringen kunnen behoorlijk verschillen.
  • Zo verschilt de premie voor dezelfde dekking per aanbieder. Dat verschil kan oplopen tot 1.300 euro per jaar.
  • Ook bij buren die met dezelfde gegevens een verzekering afsluiten bij dezelfde aanbieder is er een premieverschil van zo’n 200 euro per jaar.

De premies voor autoverzekeringen verschillen nogal. Dezelfde verzekering bij een andere aanbieder kan ruim 1.000 euro per jaar goedkoper zijn.

En je kan zomaar enkele tientjes per maand méér betalen dan de buurman van een huis verder, ondanks dat het om dezelfde aanbieder gaat waar dezelfde gegevens zijn ingevoerd om de premie te berekenen.

Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Zeker.com waar consumentenprogramma Radar afgelopen maandag aandacht aan besteedde. Zeker.com vergeleek honderden autoverzekeringen met elkaar en constateerde dat de premieverschillen kunnen oplopen tot 1.300 euro per jaar.

De premies voor dezelfde verzekeringen bij verschillende aanbieders blijken uiteen te lopen. Zo betaalt een 35-jarige uit Amsterdam met een Mini Cooper en één schadevrij jaar voor een allrisk autoverzekering zonder eigen risico bij Univé 137,38 euro per maand. Bij Centraal Beheer kost dit 245,36 euro per maand. Ondanks de gelijke dekking een verschil van ruim 100 euro per maand en bijna 1.300 euro per jaar.

De tabel hieronder toont premieverschillen tussen een aantal aanbieders.

Bron: Zeker.com
Bron: Zeker.com

Zeker.com zocht ook uit of buren verschillende premies betalen als dezelfde gegevens worden gebruikt om de premie te berekenen. Het blijkt dat de buurman van een huis verder toch enkele tientjes per maand goedkoper uit kan zijn voor een gelijke dekking bij dezelfde verzekeraar.

Een 35-jarige die aan de Lijnbaanstraat in Zaandam zijn Renault Kadjar allrisk verzekert bij Unigarant, betaalt 183,56 euro per maand. Zou hij een huis verder wonen, dan rekent Unigarant 166,51 per maand. Het verschil van 204 euro per jaar is "onbegrijpelijk en lastig uit te leggen", zegt Femke Koning, mede-eigenaar van Zeker.com.

De grafiek hieronder toont hoeveel buren per maand betalen als ze bij zes verzekeraars hun Renault Kadjar allrisk verzekeren.

Bron: Zeker.com
Bron: Zeker.com

Het verlagen van de kilometrage kan ook een verschil in premie opleveren. Bij het afsluiten van de autoverzekering vraagt de verzekeraar vaak naar hoeveel kilometers per jaar een klant verwacht te rijden. Het kilometrage is waarschijnlijk aan een wijziging toe, nu veel mensen (meer) thuis zijn gaan werken door de coronapandemie.

Een verzekerde uit Alkmaar met een Opel Corsa en drie schadevrije jaren betaalt voor een allrisk dekking en een kilometrage van meer dan 25.000 kilometer 88,92 euro bij ABN Amro. Als deze persoon nu minder rijdt en het kilometrage aanpast naar 7.500, dan rekent ABN Amro 72,29 euro per maand, waarmee zo'n 200 euro per jaar wordt bespaard.

Zeker.com ziet deze verschillen ook bij een aantal andere verzekeraars, zoals de onderstaande grafiek laat zien.

Bron: Zeker.com
Bron: Zeker.com

Volgens Zeker.com is het aanpassen van het kilometrage met een telefoontje naar de verzekeraar te regelen. Althans, als het kilometrage wordt gebruikt voor het bepalen van de premie. Want niet alle verzekeraars doen dit. Volgens Zeker.com betalen klanten van onder andere Aegon, Centraal Beheer en FBTO dezelfde premie bij een hoog of laag kilometrage.

[activecampaign form=34]

Lees meer over autoverzekeringen: