Opgebouwde schadevrije jaren kunnen per 1 januari bij overlijden overgedragen worden aan de achterblijvende partner of worden verdeeld onder ex-partners bij een echtscheiding. Ook de schadevrije jaren uit het buitenland of door leasen kunnen worden overgenomen.

Dat meldt het Verbond van Verzekeraars vrijdag.

De hoogte van de premie van een autoverzekering hangt onder meer af van het aantal jaren dat iemand geen schade claimde.

Tot nu was het zo dat schadevrije jaren alleen konden worden opgebouwd op naam van de polishouder. Aangezien een autoverzekering niet op twee namen kan worden gezet, gingen de schadevrije jaren verloren bij overlijden en had bij een scheiding één van de partners er recht op.

Sommige verzekeraars wilden hier op aanvraag wel coulant mee omgaan en gaven toch een korting. Maar vanaf 1 januari is het overdragen of verdelen van de schadevrije jaren beleid als dat wordt aangevraagd.

Dit maakt een einde aan "onwenselijke situaties". Bij een overlijden zou de overgebleven partner weer op nul moeten beginnen. "Met een forse premiestijging tot gevolg", zegt directeur van het Verbond Richard Weurding.

Door het indienen van een verzoek bij de autoverzekeraar kunnen de door een overledene opgebouwde schadevrije jaren straks worden overgedragen aan de achterblijvende partner.

Mensen komen hiervoor in aanmerking als ze op hetzelfde adres geregistreerd staan en een rijbewijs hebben. Dit deden de meeste verzekeraars al, alleen grote partijen als Allianz, ASR en Ditzo deden dit niet, meldt de Consumentenbond.

Schadevrije jaren verdelen bij echtscheiding

Bij een echtscheiding of ontbinding van het geregistreerd partnerschap kunnen schadevrije jaren worden verdeeld. De polishouder bepaalt wat de verdeelsleutel wordt, en moet een afstandsverklaring aanleveren bij de verzekeraar. Voorheen was het bij enkele verzekeraars alleen mogelijk om alle schadevrije jaren over te hevelen.

Het overnemen van de schadevrije jaren van een leaseauto kan met een leaseverklaring bij de verzekeraar worden vastgelegd. Voor de opgebouwde schadevrije jaren uit het buitenland leveren Europese verzekeraars op verzoek een verklaring aan die kan worden ingediend bij de verzekeraar.

Dit was al langer mogelijk maar daar komt nu een lijn in.

Let op leasen

Tot nu konden verzekeraars kiezen wat ze met die leaseverklaring deden, zoals het accepteren en een premiekorting geven. Nu worden de zuivere schadevrije jaren via de verzekeraar opgevoerd bij Roy-data (het orgaan dat schadevrije jaren bijhoudt), waardoor je dus recht hebt op de schadevrije jaren.

Hier zit wel een kanttekening aan, want als je voor je leaseperiode ook schadevrije jaren hebt opgebouwd, dan ben je die naar alle waarschijnlijkheid kwijt als de leasemaatschappij niet bij Roy-data is aangesloten. In dat geval worden over de hele periode officieel geen schadevrije jaren geteld en gaat het al bestaande aantal bij Roy-data geregistreerde jaren na 3 jaar verloren. Handig om in het achterhoofd te houden als je bijvoorbeeld wilt gaan privéleasen.

LEES OOK: Uitlenen auto kan je duur komen te staan – tot €290 per jaar bij schade vanwege hogere verzekeringspremie