De recente stap van Saudi-Arabië om de prijs van zijn olie te verlagen heeft de aandacht getrokken van India. Diverse Indiase raffinaderijen hebben interesse getoond in het kopen van ruwe olie uit van de belangrijkste oliestaat in het Midden-Oosten. Dit lijkt ten koste van de Indiase olie-import uit Rusland te gaan.

Indian Oil Corp en Bharat Petroleum Corp, twee door de staat gerunde Indiase olieraffinaderijen, willen meer Saudische ruwe olie invoeren, vertelden ingewijden aan Reuters. Beide raffinaderijen proberen dagelijks 1 miljoen vaten extra uit Saudi-Arabië te kopen.

Dat komt omdat staatsoliemaatschappij Saudi Aramco heeft besloten de prijzen voor zijn Aziatische klanten te verlagen, waardoor de officiële verkoopprijs van de belangrijkste oliesoort van Saudi-Arabië naar het laagste niveau in meer dan twee jaar is gedaald.

India heeft de afgelopen anderhalve jaar veel Russische ruwe olie ingeslagen, dankzij de forse kortingen die Rusland aan bevriende landen bood na de invasie van Oekraïne. Maar de import van Russische olie door Indiase raffinaderijen is onlangs flink gedaald. In december bereikte de Indiase invoer van Russische olie het laagste punt in elf maanden.

India verkiest olie uit Saudi-Arabië boven Rusland

Bronnen vertelden Reuters dat de afname van de Russische importen het gevolg was van recente betalingsproblemen met Russische olieleveranciers. India wilde ruwe olie niet afrekenen in Russische roebels en Rusland wilde geen Indiase roepies voor zijn olie.

Als alternatief wilde India de Russische olie daarom betalen in dirhams, de munteenheid van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Maar het Russische olieconcern Rosneft is er niet in geslaagd een bankrekening in de VAE te openen, waardoor het geen betalingen in die valuta kan accepteren.

Het geschil zorgde ervoor dat Russische olieschepen met 5 miljoen vaten olie ongeveer een maand lang rond de kust van India dobberden, zo bleek uit logdata van schepen, meldde persbureau Bloomberg.

India lijkt ook onder druk te staan van de Verenigde Staten, een land waarmee het goede banden wil onderhouden. De VS hebben Rusland handelsbeperkingen opgelegd vanwege de oorlog in Oekraïne. Een Russisch olieschip dobbert zodoende al meer dan een maand rond de kusten van India en Sri Lanka.

India ontkent echter dat er betalingsproblemen met Rusland zijn. Dat de olie-aankopen uit Rusland zijn afgenomen zou simpelweg komen doordat er betere olieprijzen zijn bij andere leveranciers, zo zei de Indiase minister van energie vorige week, zonder te specificeren welke leveranciers betere prijzen boden.

LEES OOK: 5 miljoen vaten olie die op weg waren van Rusland naar India, zijn nooit aangekomen – tankers dobberen doelloos rond.