Ongeveer vijf miljoen vaten Russische olie die onderweg waren naar India, hebben hun bestemming nooit bereikt, schrijft persbureau Bloomberg.

De vaten ruwe olie uit Rusland hadden in de afgelopen vier weken moeten aankomen, maar in plaats daarvan liggen de betreffende olietankers stationair op zee, mijlenver van de beoogde eindhavens.

Het is volgens Bloomberg onduidelijk waarom de schepen niet zijn aangekomen, maar de sancties tegen verkopers van Russische ruwe olie kunnen een rol spelen. De G7-landen en de Europese Unie hebben een prijsplafond van 60 dollar per vat ingesteld voor de internationale verkoop van Russische olie.

Partijen die Russische olie voor hogere prijzen verkopen, kunnen getroffen worden door met name Amerikaanse sancties.

Druk op oliehandelaren die Russische olie boven prijsplafond proberen te verkopen

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft sinds oktober sancties opgelegd aan acht schepen die Russische ruwe olie vervoerden, waarvan er zes eigendom zijn van Sovcomflot PJSC uit Rusland.

Eén schip, dat op weg was naar de Indiase haven Vadinar, ligt sinds 16 november stil in de buurt van Sri Lanka, aldus Bloomberg. Twee andere schepen van Sovcomflot die op weg waren naar dezelfde haven hebben zich de afgelopen week bij de Vadinar aangelegd.

Ondertussen hadden nog drie andere schepen al in de haven van Paradip in Oost-India moeten zijn aangekomen, maar dat is nog niet gebeurd.

De wekelijkse export van Russische olie is onlangs naar het hoogste niveau in vijf maanden geklommen, blijkt uit data van Bloomberg.

Olieprijzen zijn de afgelopen weken gedaald door een sterke toename van de productie in de VS en onzekere vooruitzichten voor de vraag naar enerige. Woensdag steeg de prijs van een vat Brent-olie wel licht naar een niveau van bijna 80 dollar per vat.

LEES OOK: Nieuw voorstel op klimaattop - geen ‘uitfasering’ fossiele brandstoffen, maar ‘vermindering’