Toen Satya Nadella in februari 2014 aantrad als CEO van Microsoft, leek het erop dat de gloriedagen van het bedrijf voorgoed voorbij waren.

Windows 8 was een ramp, achter de schermen voerden medewerkers een interne strijd om de macht en ondertussen verloren consumenten en softwareontwikkelaars hun vertrouwen.

Bovendien had Microsoft onder Steve Ballmer de opkomst van de smartphone compleet verkeerd ingeschat.

Maar tijden veranderen. Microsoft heeft zichzelf hervonden als een bedrijf dat software en diensten levert voor iedereen, ongeacht het platform of apparaat.

Eind november passeerde Microsoft zelfs Apple in beurswaarde en mocht het softwarebedrijf uit Redmond zich voor het eerst sinds 2002 weer het meest waardevolle bedrijf ter wereld noemen.

Dat allemaal onder leiding van Satya Nadella. Een blik op de carrière van de Indiër, die al sinds 1992 voor Microsoft werkt.


Satya Narayana Nadella wordt in 1967 geboren in Hyderabad, India. Zijn vader is ambtenaar, zijn moeder lerares Sanskriet.

Hyderabad, India


Als kleine jongen wil hij professioneel cricketspeler worden, de sport die hij ook op school doet. Later ontdekt hij dat hij meer talent heeft voor wetenschap en technologie dan voor sport.

Cricket


Nadella haalt zijn bachelor in elektrotechniek aan de Manipal Institute of Technology in 1988. "Ik wist altijd al dat ik dingen wilde bouwen", zei hij ooit.

 Manipal Institute of Technology


Maar de universiteit waar hij zijn bachelor haalt, heeft geen specifieke computeropleiding. Dus vertrekt Nadella naar de VS om aan de University of Wisconsin in Milwaukee te studeren. In 1990 studeert hij af.

4


Nadella blijft in de VS en gaat bij Sun Microsystems aan de slag, het legendarische serverbedrijf in Silicon Valley.

Sun Microsystems


Nadella komt in 1992 in dienst bij Microsoft. Bill Gates is dan nog de CEO van het bedrijf en Windows staat op het punt om de wereld te veroveren.

Bill Gates


Nadella is één van de slechts dertig Indiërs bij Microsoft. Hij sleutelt onder meer aan het besturingssysteem Windows NT en werkt mee aan de mislukte poging van Microsoft om interactieve tv in de markt te zetten.

Satya Nadella


Tijdens zijn eerste jaren bij Microsoft maakt Nadella indruk op zijn bazen en collega's door elk weekend van Microsofts campus in Redmond, Washington (in het noordwesten van het land) naar Chicago te reizen (3000 kilometer naar het oosten) voor zijn Master of Business Administration. Die behaalt hij in 1997.

University of Chicago


In 1999 krijgt Nadella zijn eerste toppositie als vicevoorzitter van Microsoft bCentral, een verzameling webdiensten voor kleine bedrijven, zoals webhosting en e-mail.

9


In 2000 krijgt Microsoft zijn tweede CEO: Steve Ballmer.

Steve Ballmer, Microsoft


In 2001 wordt Nadella verantwoordelijk voor Microsoft Business Solutions. Die tak is ontstaan uit een aantal overnames, waaronder die van Great Plains, dat boekhoudkundige software voor het mkb maakt. Microsoft Business Solutions werkt ook aan een klantrelatiebeheersysteem dat werkt in de cloud, om de strijd aan te gaan met Salesforce. Uiteindelijk gaan al deze producten verder onder de noemer 'Dynamics'.

Satya Nadella, Microsoft


Nadella's ster blijft maar rijzen. In 2007 krijgt hij de leiding over Microsoft Online Services, waardoor hij ook verantwoordelijk is voor de Bing-zoekmachine, de vroege onlineversies van Microsoft Office en de Xbox Live-gamedienst.

Satya Nadella, Microsoft


In februari 2011 volgt opnieuw een promotie. Dit keer wordt hij de baas van de servertak van Microsoft. Op dat moment is de divisie verantwoordelijk voor lucratieve producten voor zakelijke datacentra, zoals Windows Server en SQL Server Database. Maar het is ook de tak waaronder een van Ballmers meest gewaagde gokken valt: Microsoft Azure, een platform voor cloud computing.

13


Als Nadella de leiding krijgt over de servertak van Microsoft, bedraagt de omzet 16,6 miljard dollar. Twee jaar later is dat gestegen tot 20,3 miljard dollar.

Satya Nadella, Microsoft


Rond deze tijd zit Microsoft in de problemen. Windows 8 is een ramp, iPhone en Android verslaan Windows-smartphones op elk vlak en Bing kan geen deuk slaan in Google's dominantie als zoekmachine. Ballmer heeft het zwaar te verduren.

15


In 2013 kondigt de geplaagde Ballmer aan dat hij stopt. Daarmee wordt de zoektocht naar een nieuwe CEO geopend. In het zoekcomité zitten ook Ballmer en Bill Gates.

16


In februari 2014, na een hoop geruchten en speculatie, wordt aangekondigd dat Nadella de nieuwe CEO van Microsoft is, met goedkeuring van Ballmer en Gates.

17


Om Nadella over de streep te trekken, gaat het bestuur van Microsoft akkoord met een beloningspakket van 84 miljoen dollar in het eerste jaar.

Satya Nadella, Microsoft


Een van de eerste dingen die Nadella als topman doet, is een mail sturen naar alle werknemers.

Satya Nadella, Microsoft

Hij schrijft: "Ik ben 46 jaar oud. Ik ben 22 jaar getrouwd en we hebben 3 kinderen. Net als bij iedereen, is een hoop van wat ik doe en hoe ik denk gevormd door mijn familie en mijn ervaringen in het leven. Veel mensen die me kennen zeggen ook dat ik ook word gevormd door mijn nieuwsgierigheid. Ik koop meer boeken dan ik uitlees. Ik schrijf me in voor meer online cursussen dan ik afmaak. Ik heb een diep geloof dat als je geen nieuwe dingen leert, je ophoudt met geweldige en nuttige dingen doen. Nieuwsgierigheid en de honger naar kennis definiëren mij."


Nadella vergelijkt programmeren met poëzie.

"Je pakt iets waar je heel veel pagina's voor nodig zou kunnen hebben, maar je converteert dat naar een paar regels poëzie en het weet alsnog de essentie te raken. Het is die compressie. De beste code is poëzie", zei hij tegen Politico.


Nadella wint de medewerkers van Microsoft voor zich door grote veranderingen snel door te voeren, om zo het bedrijf weer op de juiste koers te krijgen.

Satya Nadella, Microsoft


Dat betekent ook een aantal zaken die ooit voor ondenkbaar werden gehouden, zoals het omarmen van concurrent Linux op het Azure-platform. Linux is nu het meest populaire besturingssysteem op het cloudplatform.

Satya Nadella, Microsoft


Onder Nadella breng Microsoft het kantoorsoftwarepakket Office uit voor de iPad.

23


En Microsoft legt 2,5 miljard dollar op tafel om Mojang te kopen, de maker van het populaire spel Minecraft.

Minecraft


Apps zoals Microsoft Outlook zijn ineens wel verkrijgbaar in de downloadwinkels van Android en iOS.

Microsoft, iPhone


Microsoft slaat Windows 9 over. Nadella kondigt Windows 10 aan, dat bij bijna iedereen in de smaak valt.

Satya Nadella, Microsoft


Ook komt Microsoft met goede hardware. Neem de Surface Book, de eerste laptop van Microsoft.

Microsoft, Surface Book


En oh ja, vergeet niet de Hololens, de futuristische holografische bril. Microsoft is ineens weer cool.

28


Nadella's hele filosofie is gestoeld op samenwerken en ervoor zorgen dat de software en diensten van Microsoft overal werken, zelfs als dat niet op Windows is. Dat is waarom hij voormalig Qualcomm-bestuurder Peggy Johnson naar Microsoft haalt: om te helpen bij samenwerkingen met andere bedrijven.

29


In 2015 tovert Nadella op het podium zelfs een iPhone uit zijn broekzak om zijn favoriete Microsoft-apps te laten zien.

Satya Nadella, Microsoft


Onder Nadella doet Microsoft enkele van de grootste overnames in de geschiedenis van het bedrijf. Zo koopt hij in 2016 LinkedIn voor 26,2 miljard dollar.

Satya Nadella, Microsoft


En in 2018 legt Nadella 7,5 miljard dollar op tafel voor GitHub, een platform dat software-ontwikkelaars gebruiken om computercode met elkaar te delen.


Dus ja, Nadella heeft het druk gehad. Maar beleggers zijn enthousiast over zijn strategie. Sinds zijn aantreden in 2014 is de beurswaarde van Microsoft bijna verdrievoudigd.

Satya Nadella, Microsoft


Medewerkers lopen ook met hem weg. Nadella is beducht voor arrogantie en hamert erop om altijd nieuwsgierig te blijven. Hij heeft focus aangebracht binnen het bedrijf.

Satya Nadella, Microsoft


Er liggen voor Nadella nog een aantal flinke uitdagingen te wachten. Windows levert niet meer zoveel op als vroeger, omdat mensen minder pc's kopen. De digitale assistent Cortana slaat niet aan bij het grote publiek en de Xbox One legt het af tegen de Playstation4 van Sony.

Satya Nadella, Microsoft


Maar Microsoft gaat na een lange, moeilijke periode weer de juiste richting op. Dat is te zien aan de beurswaarde, die inmiddels rond de 870 miljard dollar bedraagt. Wie weet doorbreekt de marktwaarde van Microsoft dit jaar nog de magische grens van 1 biljoen dollar.

Satya Nadella, Microsoft


LEES OOK: Steve Jobs onthulde in 2007 de eerste iPhone – zo slecht was dat eerste model eigenlijk