De westerse sancties tegen Russische oligarchen zorgen er niet alleen voor dat superjachten aan de ketting worden gelegd. In Nederland merken ook bouwers van luxejachten de gevolgen.

Uit onderzoek van radiozende BNR blijkt dat twee grote Russische klanten van Nederlandse scheepswerven op een nieuwe Europese sanctielijst staan. Het gaat om de miljardairs Andrei Skoch en topbankier Andrei Kostin.

BNR verwijst verder naar data van de site superyachtfan.com, waaruit blijkt dat de Nederlandse superjachtindustrie de afgelopen tien jaar 19 schepen bouwde voor Russische klanten met een totale waarde van ongeveer 2 miljard dollar. De helft van de kopers staat op een Amerikaanse lijst van potentiële doelwitten van sancties.

Jachtenbouwer Damen Shipyards laten tegen BNR weten geen zakelijke relaties te hebben met partijen die op de Europese sanctielijst staan en voorlopig geen Russische bestellingen meer te verwachten.

Superjachten van Russische oligarchen in beslag genomen

Duitse autoriteiten hebbend deze week een megajacht van de Russische miljardair Alisjer Oesmanov in beslag genomen, meldde het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes op basis van drie anonieme bronnen. De Europese Unie plaatste Oesmanov maandag op de sanctielijst.

Het schip dat in beslag is genomen is de Dilbar, met een lengte van 156 meter en een geschatte waarde van bijna 600 miljoen dollar (540 miljoen euro). Het jacht werd in Hamburg in beslag genomen, waar het sinds oktober op een scheepswerf lag voor onderhoud. Aan boord zijn onder meer het grootste zwembad dat ooit op een jacht is aangelegd, twee helikopterplatforms en een sauna.

Vijf andere schepen van Russische oligarchen zijn in de afgelopen dagen naar de Maldiven verplaatst, blijkt uit een database waarmee bewegingen van schepen gemonitord worden. De Maldiven is een eilandengroep in de Indische Oceaan.

De Verenigde Staten lieten zondag weten dat ze een taskforce gaan oprichten die eigendommen van gesanctioneerde Russische oligarchen zullen opsporen en in beslag zullen nemen.

LEES OOK: Het prestigieuze megajacht met een waarde van $600 miljoen van de Russische oligarch Oesmanov ligt in Duitsland aan de ketting, volgens Forbes