Eén van de meest prestigieuze megajachten ter wereld, ter waarde van naar schatting 600 miljoen dollar, ligt aan de ketting in Duitsland.

De Duitse autoriteiten hebben een megajacht van de Russische miljardair Alisjer Oesmanov in beslag genomen, meldt het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes op basis van drie anonieme bronnen. De Europese Unie plaatste Oesmanov maandag op de sanctielijst.

Het schip dat in beslag is genomen is de Dilbar, met een lengte van 156 meter en een geschatte waarde van bijna 600 miljoen dollar (540 miljoen euro).

Het jacht werd in Hamburg in beslag genomen, waar het sinds oktober op een scheepswerf lag voor onderhoud. Aan boord zijn onder meer het grootste zwembad dat ooit op een jacht is aangelegd, twee helikopterplatforms en een sauna.

Vijf andere schepen van Russische oligarchen zijn in de afgelopen dagen naar de Maldiven verplaatst, blijkt uit een database waarmee bewegingen van schepen gemonitord worden. De Maldiven is een eilandengroep in de Indische Oceaan.

De Verenigde Staten lieten zondag weten dat ze een taskforce gaan oprichten die eigendommen van Russische oligarchen die gesanctioneerd zijn zullen opsporen en in beslag zullen nemen.

Sancties tegen Russische oligarchen

De Verenigde Staten en een reeks Europese landen hebben sancties opgelegd die de Russische economie direct raken. Daarnaast zijn ook persoonlijke maatregelen getroffen tegen de Russische president Vladimir Poetin en steenrijke zakenlieden uit zijn entourage. Dit alles in het kader van de Russische inval in Oekraïne.

Eigendommen van Oesmanov in Europa zijn 'bevroren' als onderdeel van het sanctiepakket, aldus The Guardian. In een verklaring stelde de Russische oligarch dat hij de motivatie achter de sancties "onrechtvaardig" vindt en dat zijn goede naam en zakelijke reputatie worden aangetast.

Oesmanov staat bekend als een supporter van Poetin, al heeft hij niet in het openbaar gereageerd op de oorlog in Oekraïne. "Ik ben er trots op dat ik Poetin ken en dat niet iedereen hem mag, is niet zijn probleem", zei Usmanov in 2010 in een gesprek met Forbes. 

Oesmanov werd na de val van de Sovjet-Unie aanvankelijk succesvol met de verkoop van plastic tasjes en begaf zich als investeerder later op het terrein van de grondstoffenindustrie, met grote belangen in de staalindustrie.

LEES OOK: Deze kaart laat zien welke 33 landen hun luchtruim hebben gesloten voor Russische vliegtuigen – en hoe je nog wel in Rusland komt