De Europese Unie heeft een verbod uitgevaardigd voor Russische vluchten in het Europese luchtruim, maar Russische toeristen reizen nog steeds volop rond in Europa. 

Een relatief simpele route voor de Russische reizigers is om de auto te nemen en naar Finland te rijden tot het vliegveld van Helsinki. Daar kunnen Russen dan wel het vliegtuig pakken naar andere Europese bestemmingen.

Sinds de EU een verbod op Russische vluchten heeft ingesteld, is Finland het belangrijkste overstappunt geworden voor Russische toeristen. Het is zelfs zo druk dat de parkeerplaats bij het vliegveld van Helsinki vol staat met dure wagens van rijke Russen, zoals Porsches en Bentleys, meldde het Franse persbureau AFP dinsdag. 

“Veel Russische toeristen maken nu gebruik van het vliegveld bij Helsinki ,” zei de Finse minister van buitenlandse zaken Pekka Haavisto tegen AFP. 

Dat is al het geval sinds medio juli, toen Rusland reisbeperkingen instelde vanwege de coronapandemie. Daardoor ging volgens AFP het aantal reizigers uit Rusland dat de grens met Finland overging in korte tijd met 80 procent omhoog.

Veel Finnen zijn boos over deze situatie. Ze vinden het moeilijk te verkroppen dat Russen vakantie vieren in Finland, terwijl Rusland oorlog voert in de Oekraïne.   

AFP meldt dat een toeristische attractie in Finland die populair is onder Russische toeristen uit protest het Oekraïense volkslied laat spelen spelen. Het gaat om een honderd jaar oude dam bij de Imatrankoski-watervallen, waar doorgaans de muziek van de Finse componist Jean Sibelius te horen is. 

Finland gaat minder visa aan Russische toeristen verstrekken

Het Finse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vorige week in een persbericht laten weten dat Finland van plan is visa voor Russische toeristen per 1 september in te perken. Russen kunnen echter nog steeds Finland binnen reizen met visa die zijn uitgegeven door andere EU-landen onder het Schengenakkoord.

Twee derde van de Russen die nu Finland binnenkomen, doet dat via de oostgrens en wel met visa uit andere EU-landen, heeft de Finse grenscontrole aan AFP laten weten.

"Russische reizigers komen hier met visa van verschillende EU-landen en vervolgen dan hun reis via het vliegveld bij Helsinki," zei de Finse Minister van Buitenslandse Zaken Haavisto tegen het persbureau. Omdat Finland gebonden is aan het Schengen-akkoord, kan het land geen mensen met een geldig visum de toegang tot Finland ontzeggen.  

Volgende week bespreken de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie het idee van breder visa-verbod voor Russen. Maar lang niet alle lidstaten vinden dit een goed idee, omdat zo ook het reizen voor Russen die het regime van president Poetin willen ontvluchten, wordt bemoeilijkt. 

"Dit is geen oorlog tegen het Russische volk, maar Poetins oorlog, " zei de Duitse bondskanselier Olaf Schulz afgelopen week. 

LEES OOK: Poetin zegt dat Russische wapentechnologie ‘jaren, decennia zelfs’ voorligt op andere landen – maar zijn leger heeft oude Sovjet-tanks uit de mottenballen gehaald vanwege verliezen in Oekraïne