• Apple heeft woensdag de iPhone 14 en nieuwe versies van de Apple Watch onthuld.
  • Er zijn vier versies van de iPhone 14, waaronder de iPhone 14 Pro Max.
  • Bij de nieuwe Apple Watch-serie zit ook het Watch Ultra-model.
  • Lees ook: Volgend jaar geen iPhone 15?

De lancering van de nieuwe iPhone 14-modellen betekent een nieuwe test voor Apple om te zien of klanten nog altijd bereid zijn veel geld te besteden aan de apparaten.

Apple introduceerde woensdag de iPhone 14, de iPhone 14 Plus, de iPhone 14 Pro en de iPhone 14 Pro Max. De iPhone 14 en de iPhone 14 Plus krijgen de iets verbeterde A15 Bionic-chip, terwijl de iPhone 14 Pro en de Pro Max met de nieuwe A16 Bionic-chip zijn uitgerust. Natuurlijk hebben ze allemaal nog betere en grotere camerasensors waardoor foto’s nog mooier worden, volgens Apple.

De iPhone 14 Pro en de Pro Max zijn volgens de techgigant de meest geavanceerde serie Pro-modellen ooit. Ze zijn onder meer uitgerust met het zogenoemde ‘always-on display’.

Alle modellen kunnen ook via satelliet communiceren in het geval van nood. Hierbij is wel direct zicht op de lucht nodig. De functie vereist dat de telefoon op de satelliet gericht blijft om de verbinding in stand te houden. Erg snel werkt de dienst niet, het kan enkele minuten duren om een simpel tekstbericht te versturen. Apple biedt deze dienst vooralsnog alleen in Amerika en Canada gratis aan.

De nieuwe iPhones zijn vanaf vanaf 9 september te bestellen, waarna ze vanaf 16 september leverbaar zijn.

Foto: Apple
Foto: Apple

De prijzen van de iPhone 14 Pro variëren tussen de 1.329 euro en 1.979 euro. Voor de iPhone 14 Pro Max moet je rekenen op prijzen tussen de 1.429 euro en 2.129 euro.

De iPhone 14 en de iPhone 14 Plus zijn verkrijgbaar vanaf respectievelijk 1.019 euro en 1.169 euro.

Foto: Apple
Foto: Apple

Apple Watch Ultra voor €999

Apple heeft woensdag ook de nieuwe Apple Watches gepresenteerd. Onder de horloges zat ook een Watch Ultra-model gericht op extreme sporten. De Watch Ultra krijgt de grootste batterij tot nu toe en kan tot 60 uur op de lage energiestand meegaan. Ook heeft het horloge een robuustere behuizing en kan de Watch met handschoenen aan worden bediend.

Met de lancering wil Apple de bereidheid van gebruikers testen om nieuwe producten te blijven kopen, ook nu de wereldeconomie verzwakt.

Apple Watch Ultra is nu al te bestellen en ligt vanaf 23 september in de winkel. De smartwatch kost minimaal 999 euro.

Foto: Apple
Foto: Apple

De nieuwe horloges omvatten een verbeterd budgetmodel, de SE, en een Series 8 Watch met crashdetectie die contact zoekt met hulpdiensten in het geval van een auto-ongeluk. Ook is er een spaarstand voor een batterij die 36 uur mee moet kunnen.

Apple zei dat het nieuwe Series 8-horloge ook een temperatuursensor heeft. Deze werkt in combinatie met de eerder uitgebrachte app voor het bijhouden van de menstruatiecyclus om met terugwerkende kracht te detecteren wanneer een persoon is begonnen met ovuleren.

Foto: Apple
Foto: Apple

Het bedrijf benadrukte de bescherming van de privacy met dit soort functies. Privacy en het bijhouden van gezondheidsdata, zoals vruchtbaarheidsgegevens zijn een aandachtspunt geworden voor techbedrijven in de nasleep van een beslissing van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Die maakte recent een einde aan een grondwettelijk recht op abortus in de Verenigde Staten.

Accessoires zoals de Apple Watch hebben gezorgd voor stijgende verkopen door bestaande klanten van Apple. Toch blijft de iPhone het fundament onder het bedrijf. In het laatste boekjaar waren de iPhones goed voor 52,4 procent van de omzet.

LEES OOK: Wil je geen nieuwe telefoon kopen? Met deze 6 tips zorg je ervoor dat je smartphone weer snel aanvoelt en nog een paar jaar meekan