Apple heeft in het eerste kwartaal van 2024 ongeveer 10 procent minder smartphones aan de man gebracht. Concurrent Samsung heeft daardoor de koppositie in de smartphonemarkt weer ingenomen, berekende marktonderzoeker IDC.

Vorig jaar verkocht Apple net meer telefoons dan Samsung, maar in het eerste kwartaal van 2024 daalde het marktaandeel van de iPhone volgens IDC na 50,1 miljoen verkochte exemplaren naar 17,3 procent.

Samsung, dat begin dit jaar succesvol model Galaxy S24 lanceerde, verkocht volgens de marktonderzoeker 60,1 miljoen telefoons in het eerste kwartaal van dit jaar – goed voor een marktaandeel van 20,8 procent.

Chinese smartphone-maker Xiaomi nummer 3 in de wereld

De Chinese telefoonmaker Xiaomi bezet met een marktaandeel van 14,1 procent de derde positie op de mondiale smartphonemarkt.

In onderstaande tabel zie je hoeveel smartphones de vijf meest succesvolle bedrijven in deze branche afgelopen kwartaal verkochten. De Chinese producent Transsion staat op nummer 4 met 28,5 miljoen verkochte stuks en op 5 staat de tevens Chinese Oppo.

Aziatische partijen doen het goed bij verkoop smartphones

Opvallend is dat behalve Apple alleen Aziatische partijen in de top 5 grootste smartphoneverkopers staan. Terwijl Apple moeilijke tijden beleeft, verkopen alle overige partijen - Samsung, Xiaomi, Transsion en Oppo - juist meer smartphones.

Je zou dus kunnen stellen dat deze partijen in het gat springen dat Apple wegens tegenvallende verkopen achterlaat. In onderstaande tabel zie je de verkoopontwikkelingen per merk sinds het eerste kwartaal van 2023.

De algehele wereldwijde verkoop van smartphones steeg in de eerste drie maanden van dit jaar met 7,8 procent naar 289,4 miljoen stuks.

LEES OOK: Zorgt gebruik van mobiel achter het stuur voor meer verkeersongelukken met auto’s en fietsen? Dat blijkt heel lastig hard te maken