SMARTPHONE TEST – Een nieuw jaar, een nieuwe Galaxy Ultra. Deze keer de S24, waarmee het Koreaanse bedrijf absoluut niet teleurstelt.

De S24 Ultra doet alles net een beetje beter en sneller dan de concurrentie, terwijl Samsung ook niet onder stoelen of banken steekt dat het de beste punten van anderen, laten we zeggen, ter inspiratie heeft genomen.

Om hier gelijk maar op door te gaan: neem de titanium omlijsting en het matte glas aan de achterkant. Dat hebben we eerder gezien bij de iPhone 15 Pro-modellen. Maar Samsung voegt daar aan de voorkant het meest krasbestendige glas ooit aan toe. Als we YouTuber JerryRigEverything mogen geloven, tenminste.

De Samsung Galaxy S24 Ultra
De Samsung Galaxy S24 Ultra
Dennis Wilman/Business Insider Nederland

Onder dat glas vinden we een van de mooiste en scherpste 6,8 inch AMOLED-schermen waar wij tot nu toe mee hebben mogen werken. Het heeft een 3120 x 1440 (Quad HD+) resolutie en een dynamische verversing die tot 120 Hertz op kan lopen.

Lezen is simpelweg een genot op dit ding, evenals het kijken van video’s op hoge kwaliteit. Daarbij moeten we zeggen dat we blij zijn dat Samsung een optie heeft toegevoegd om de kleurcorrectie die het standaard op de achtergrond uitvoert, uit te zetten. Deze correctie maakte alle kleuren ‘levendig’, maar ging daarin wat ons betreft wat te ver.

De 'natuurlijke' stand is niet alleen prettiger voor onze ogen, maar ook, zoals de naam al verraadt, meer natuurgetrouw.

Scherm van de Galaxy S24 Ultra: verblindend Super HDR

Het scherm heeft ook de mogelijkheid om je te verblinden met Super HDR. Daar moet je van houden. Wij hebben dat toch vrij snel uitgezet, want de maximale lichtopbrengst van 2.500 nits is vrij fel.

De S24 Ultra maakt standaard foto’s met de enorme dynamische range, en toont ze ook standaard op die manier. Voor het eerst kan je deze afbeeldingen zonder kleurverlies uploaden naar social media.

Onbewerkte foto geschoten met weinig licht met de Samsung Galaxy S24 Ultra.
Onbewerkte foto geschoten met weinig licht met de Samsung Galaxy S24 Ultra.
Dennis Wilman/Business Insider Nederland

Over de fotokwaliteit kunnen we heel kort zijn: die is van topniveau. Je krijgt, als je de selfiecamera meerekent, in totaal vijf lezen. De hoofdcamera heeft 200 MP, de zoomlens heeft 50 MP en tot 5x optische zoom, de groothoeklens heeft 12 MP, en dan is er nog een tussenlens met 3x optische zoom die 10 MP heeft. Deze laatste vult alleen de gaten tussen de zoomniveau’s in.

De selfiecamera heeft een statische lens van 12 MP. Onafhankelijk van met welke lens je een foto schiet, ze komen allemaal in 12 MP in de galerij te staan. De typische Samsung-magie wordt immers toegepast om tot een zo goed mogelijk beeld te komen.

Maar ook hier kunnen smaken verschillen, want hoewel je niet kunt zeuren over de kwaliteit, kun je wel stellen dat je de standaardbewerking van andere merken wellicht mooier vindt.

AI-functies laten te wensen over

Natuurlijk kun je foto’s op de S24 Ultra naar hartelust bewerken. Dat gaat verder dan wat kleuren en scherpte aanpassen, want dankzij artificial intelligence (AI) kan je nu hele objecten verplaatsen, mensen uit foto’s snijden of zelfs niet bestaande delen van de foto aanvullen.

Dat klinkt hier beter dan dat het voor ons werkte. Als we iemand uit een foto probeerde te snijden, kon je bij het inzoomen nog steeds zien waar diegene stond, en bij het verplaatsen van objecten vonden we met enige regelmaat dat de AI wel een vreemde invulling gaf aan het deel dat opgevuld moest worden.

Neem deze foto van een Volvo EX30 op een ijsmeer. We hebben de auto iets naar links verplaatst, wat op zich prima is gelukt. Maar de invulling waar de AI mee kwam was een compleet nieuwe auto die best veel op de Volvo lijkt.

AI maakt er een tweede 'Volvo' bij.
AI maakt er een tweede 'Volvo' bij.
Dennis Wilman/Business Insider Nederland

Een handigere AI-functie die we wel veel gebruikte, was de mogelijkheid om te omcirkelen en op het internet te zoeken naar wat het omcirkelde precies is.

Als we de Volvo van bovenstaande foto hadden omcirkelt, dan had de AI ons prima verwezen naar het feit dat we hier te maken hadden met een Volvo.

Het feit dat het een EX30 was, kan wat lastig zijn, aangezien Volvo’s wat op elkaar lijken.

De hardware is van topniveau

Bij dat omcirkelen komt ook nog een van de pluspunten van de S24 Ultra naar boven: de S-Pen. Hoe goed het touchscreen ook reageert op je vingers, het is toch af en toe heel erg fijn om een pennetje bij de hand te hebben voor het ietwat fijnere of creatievere werk.

Verwacht hierbij geen perfecte precisie, maar een pen die bij vrijwel alle taken die je ermee wil doen gewoon fijn werkt.

En als je dan denkt dat al die prachtige hardware en die AI-software de batterij binnen een paar minuten helemaal leegtrekken, heb je het mis. Samsung heeft de S24 Ultra uitgerust met een grote 5.000 mAh-accu, waarmee je volgens de maker zo’n 27 uur aan 4G-gebruik moet kunnen halen.

Wij konden er met gemak een dag mee doorkomen. Bij weining gebruik soms zelfs bijna twee dagen.

De Samsung Galaxy S24 Ultra
De Samsung Galaxy S24 Ultra
Dennis Wilman/Business Insider Nederland

Toch zit er een aardig groot nadeel aan deze vrijwel perfecte telefoon: de prijs. Je moet bijna 1.450 euro neertellen voor de Samsung Galaxy S24 Ultra met een opslagcapaciteit van 256 GB. Dat kan oplopen tot iets meer dan 1.800 euro als je 2 TB opslag wilt.

Om die aanslag op je bankrekening iets te verzachten, zorgt Samsung wel dat je met de S24 Ultra zeven jaar vooruit kunt. Het bedrijf belooft namelijk voor die periode de software van updates te blijven voorzien.

Of dat ook geldt voor de AI-functionaliteiten is nog onduidelijk, want in de kleine lettertjes staat dat hier voor twee jaar na aanschaf gratis gebruik van gemaakt kan worden. Daarna worden er mogelijk abonnementskosten voor in rekening gebracht. Het sleutelwoord hierbij is ‘mogelijk’.

Maar die AI-functionaliteiten zijn absoluut niet de dingen die deze telefoon maken tot wat hij is. Het zijn leuke extraatjes waar we niet extra voor zouden betalen.

De bouwkwaliteit, de snelheid, het scherm en de camera’s zijn wat deze telefoon zo goed maken. Ze zijn van een dusdanig hoog niveau dat de Samsung Galaxy S24 Ultra in onze optiek de beste Android telefoon van dit moment is.

LEES OOK: Apple maakt overstap iPhone naar Android makkelijker, wegens nieuwe mededingingsregels van de EU