Het heeft een jaar vijf geduurd, maar Sony heeft dan eindelijk zijn toptoestellen een vernieuwd ontwerp gegeven.

Maandag presenteerde de Japanse fabrikant de Xperia XZ2 en de XZ2 Compact op Mobile World Congress in Barcelona.

Beide telefoons hebben een groter scherm en dunnere randen dan hun voorgangers.

De Xperia XZ2 is Sony’s nieuwste vlaggenschip en heeft een 5,7 inch-scherm met een beeldverhouding van 18 bij 9. De randen aan de boven- en onderkant van het scherm zijn een stuk dunner geworden, maar nog niet zo dun als bij de iPhone X of Galaxy S9.

Onder de motorkap zit de Snapdragon 845-processor, de nieuwste chipset van Qualcomm waar bijna alle toptoestellen dit jaar over zullen beschikken.

De camera is flink verbeterd en kan nu HDR-opnames in 4K maken. Ook is er een superslowmotionfunctie, waarbij je beelden kunt schieten met 960 frames per seconde in 1080p.

De smartphone is veel dunner dan Sony’s vorige mobiele telefoons, de vingerafdruklezer is dan ook van de zijkant naar de achterkant van het toestel verhuisd. Aan gezichtsherkenning zoals de iPhone X doet Sony niet.

Lees ook op Business Insider

De Xperia XZ2 is verkrijgbaar in zilver, zwart en groen en is vanaf 16 maart te bestellen voor 799 euro.

Sony kondigde ook de Xperia XZ2 Compact aan. Met een 5 inch-scherm kleiner dan zijn grote broer, maar verder met identieke beeldverhouding, processor en cameramogelijkheden als de Xperia XZ2. Ook de prijs is kleiner: voor 599 euro zet je de Compact tegen je oor. Beide toestellen draaien op Android 8.0 Oreo.

De Xperia XZ2 en XZ2 Compact beschikken niet over een koptelefoonaansluiting. Het toestel komt met een adapter die aansluit op de USB-C-poort aan de onderkant. Of je koopt de nieuwe Xperia Ear Duo, die Sony ook presenteerde. Dat zijn draadloze oordoppen die tevens de tijd, locatie en activiteit registeren.

Engadget had op Mobile World Congress een hands-on met de Sony Xperia XZ2: