De nieuwe Galaxy S9 van Samsung is vanaf 16 maart verkrijgbaar. En hij is niet heel anders dan de Galaxy S8 van vorig jaar.

De grootste vooruitgang van de Galaxy S9 is de camera. Samsung claimt dat de nieuwe camera beter presteert dan zijn eigen Galaxy S8, één van de betere smartphonecamera’s op de markt.

Ook zit de vingerafdrukscanner nu op een betere plek – niet meer naast, maar onder de camera aan de achterzijde.

Toch blijft de S8 een uitstekende telefoon en is-ie je geld misschien meer waard dan het nieuwste toestel uit de Galaxy-reeks. Kijk maar mee:


1. De S9 is duurder

Bron: Samsung

In Nederland liggen de S9 en grotere S9+ vanaf 16 maart in de winkel voor 849 en 949 euro. Daarmee heeft Samsung de adviesprijs met 50 euro verhoogd in vergelijking met de voorgangers.

Bovendien zijn de S8 en S8+, die in april 2017 in de verkoop gingen, inmiddels flink in prijs gezakt. Een Galaxy S8 (zwart, 64GB) haal je op dit moment voor iets minder dan 600 euro in huis.

Lees ook op Business Insider

Is de S9 die paar honderd euro extra waard? Je krijgt een iets betere camera, een snellere processor en een batterij die langer meegaat. Maar de verschillen ten opzichte van de S8 zijn klein.


2. De Galaxy S9 heeft hetzelfde scherm

Bron: Samsung

Zowel het formaat, de resolutie als de technologie van het scherm is onveranderd. Bij de S9 krijg je net als bij de S8 een 5,8 inch AMOLED-display met een verhouding van 18:9. Ook voor de plus-versies zijn de schermen identiek, namelijk 6,2 inch met een verhouding van 18:9.

Visueel hoef je dus geen verschil te verwachten tussen de S8 en de S9.


3. Het ontwerp is ook nagenoeg hetzelfde

Foto: Samsung

Grote designverschillen kunnen we Samsung ook niet op betrappen. Beide telefoons hebben aan de achterkant een weerspiegelende glazen behuizing, een aluminium strip rondom en een vingerafdrukscanner. Bij de S9 is deze sensor verschoven naar een betere plek – niet meer naast, maar onder de camera.


4. Draadloos en snelladen kan met beide modellen

Foto: Hollis Johnson

Je Samsung draadloos opladen kan zowel met de S9 als de S8. En met of zonder snoer ondersteunen ze ook snelladen. Een draadloze oplader is wel een apparaatje dat je apart moet aanschaffen.


5. Beide telefoons hebben een ontzettend lange batterijduur

Foto: Hollis Johnson

Nog een terrein waar de modellen elkaar nauwelijks ontlopen is de batterij. De S8 en S9 beschikken over een batterij van 3.000 mAh en de grotere over 3.500 mAh. De gesprekstijd is bij de S9 ietsje beter met 22 uur ten opzichte van 20 uur voor de S8. Muziek afspelen houdt de S9 48 uur vol, tegenover 44 uur voor de S8.


6. Met de S8 heb je keus uit meer kleuren

Foto: Samsung

Zes kleurtjes kun je kiezen bij de S8, al zijn er wel beperkingen afhankelijk van waar je woont en welke provider je kiest – ervan uitgaande dat je je telefoon aldaar aanschaft. De S9 is daarentegen slechts in drie kleuren beschikbaar: lilac purple, midnight black en coral blue.

LEES OOK: Deze concepttelefoon van Vivo laat zien hoe smartphones er binnenkort allemaal uitzien