De Samsung Galaxy S10 is het nieuwste vlaggenschip van de Koreaanse technologiefabrikant. De lijn heeft een volledig nieuw scherm en een ultrasone vingerafdrukscanner achter het scherm. De drie camera’s aan de achterzijde hebben een groothoeklens én een telelens.

Er was een tijd dat smartphonemakers één telefoon per jaar lanceerden, maar de presentatie van de Samsung Galaxy S10 toont aan dat dat niet langer voldoende is.

Net als Apple lanceert Samsung woensdag in San Francisco drie nieuwe Galaxy-modellen. Of vier, als je de uitklapbare Samsung Galaxy Fold meerekent.

De Galaxy S10, S10+ en S10e moeten verschillende groepen consumenten aanspreken, zoals ook andere techbedrijven diversificeren. De S10e is een iets minder luxueus uitgevoerde versie van de S10 die wel dezelfde rekenkracht heeft en niet onderdoet in snelheid.

Ontgrendelen met geluidsgolven

Het eerste dat opvalt aan het trio is dat er geen 'notch' aanwezig is. In plaats daarvan stopte Samsung de camera's en sensoren aan de voorkant van de telefoon in een kijkgaatje rechtsboven. Omdat Samsung besloten heeft dat gezichtsherkenning niet de toekomst is, kan dit gaatje een stuk kleiner blijven dan de notch op Apple's smartphones is.

Voor ontgrendeling kiest Samsung met volle overtuiging voor de vingerafdruk. De drie versies van de Samsung Galaxy S10 zijn uitgerust met een ultrasone vingerafdrukscanner achter het scherm. Geen optische scanner dus.

De scanner werkt dwars door het scherm heen, omdat die gebaseerd is op geluidsgolven. De goedkopere S10e beschikt overigens niet over deze scanner, maar heeft een reguliere scanner naast de powerknop.

Hoewel de Galaxy S10 en S10+ nagenoeg dezelfde afmetingen hebben als hun voorgangers, slaagde Samsung erin om de schermen wel groter te maken. De S10 telt 0,3 inch meer dan de S9 en de S10+ gaat er 0,2 inch op vooruit ten opzichte van de S9+. De fabrikant zelf stelt dat het een 'volledig nieuw ontwerp' betreft dat ook kleuren natuurgetrouwer weer kan geven.

Lensbereik van menselijk blikveld

Samsung meldt trots dat de groothoeklens in de Galaxy S10 een hoek van 123 graden kan behalen: "De Galaxy S10 heeft een Ultra-Wide Lens met een kijkhoek van 123⁰, bijna gelijk aan het menselijk oog. (...) Met deze lens leg je eenvoudig volledige landschappen vast, panorama’s en zelfs je hele familie in één foto."

Tijdens de presentatie toonde Samsung hoe de camera ook aan de boven- en onderkant aan blikveld wint. Panoramafoto's zijn daardoor minder langgerekt en je kunt eenvoudiger een skyline in z'n geheel op één foto krijgen. De camera's aan de achterzijde van de Galaxy S10 kan als eerste filmen in HDR10+-kwaliteit.

De nieuwe Samsung-toestellen zijn verkrijgbaar vanaf 8 maart. Voor de S10 met 128 GB opslag ben je 899 euro kwijt, voor zijn iets grotere broer komt daar honderd euro bij. De Galaxy S10e heeft een adviesprijs van 749 euro.