• De dogecoin is volgens Sam Bankman-Fried de investering van het jaar.
  • Volgens de cryptomiljardair stuwde de aanbevelingen van handelaren als Elon Musk de groei van deze memecoin.
  • Bankman-Fried ziet overeenkomsten tussen de Gamestop-hype en het handelspatroon rond de dogecoin.

Sam Bankman-Fried, de 29-jarige oprichter van cryptohandelsplatform FTX, vertelde in een recente aflevering van de podcast The Jax Jones and Martin Warner Show dat hij dogecoin beschouwt als investering van het jaar.

Want geen andere cryptomunt heeft zo’n fanbase op kunnen bouwen, zegt de jonge miljardair.

“Als er een prijs voor de beste belegging van 2020 en 2021 is, dan moet die voor dogecoin zijn”, betoogde Bankman-Fried. “De dogecoin geeft perfect weer hoe het huidige economische klimaat eruitziet. Dit is de investering die we met z’n allen gekozen hebben en die we verdienen – in goede en slechte tijden.”

Vertrouwen in dogecoin ondanks vrije val cryptomarkt

Afgelopen maandag noteerde de dogecoin 12 procent lager op 22 dollarcent, te midden van een grote verkoop van cryptovaluta. Deze is ingezet door de harde aanpak op de mining van en handel in digitale middelen door de Chinese overheid.

Toch is de dogecoin nog altijd meer dan 4.700 procent meer waard dan vorig jaar.

Bankman-Fried benadrukte dat hij met zijn uitspraak dogecoin niet wil aanbevelen of afraden. "Ik vind alleen dat alles wat we als samenleving het afgelopen jaar hebben besloten ons steeds dichter bij de dogecoin als financiële standaard heeft gebracht."

Snel rijker worden in een bubbel

De op een meme gebaseerde digitale token explodeerde in populariteit door de aandacht en steunbetuigingen van crypto-influencers als Elon Musk en Mark Cuban.

Dogecoin-investeerders wedden erop dat ze snel winst kunnen maken door hun crypto's door te verkopen aan beginnende investeerders op de markt. Dit leidde ertoe dat jonge kleine beleggers, met dromen om snel rijk te worden, de cryptohandel instapten.

Cardano-bedenker en ethereum-medeoprichter Charles Hoskinson is een van de klokkenluiders die waarschuwen voor een investeringsbubbel. Volgens hem lopen nieuwe dogecoin-handelaren het risico om al hun geld te verliezen.

Met tweets van Musk kan dogecoin groeien

Aanhoudende aanbevelingen voor dogecoin door bekende handelaren zoals Tesla's Elon Musk zijn fundamenteel voor de toekomst van de crypto, denkt Bankman-Fried.

"Elon is een belangrijke component in het geheel. Hij is de meest invloedrijke stem ter wereld als het gaat om beleggingen", zegt de miljardair. "Iedereen wist dat hij zou kiezen voor dogecoin. En wij kozen om te luisteren naar Elon. We hebben hiervoor getekend: voor de zelfspot, de humor en het uitdagen van de status quo."

Bankman-Fried erkent wel dat de waarde van dogecoin niet uit de onderliggende technologie voortkomt. Hij raadt investeerders dan ook aan niet te beleggen in het product of de visie. "Mensen kopen de munt omdat het een grappig uitziende hond als mascotte heeft en omdat de naam gek uitgesproken wordt."

Gamestop = dogecoin

In de podcast besprak Bankman-Fried ook de GameStop-hype van een half jaar geleden. Hier oefenden kleine beleggers grote invloed uit op de waarde van een aandeel. "Het enige verrassende aan deze zaak was dat dit geen cryptovaluta was, maar een aandeel. Dit gebeurt namelijk voortdurend in de cryptomarkt".

Bankman-Fried vergeleek de manier waarop beleggers op Reddit samenspanden om een handelsmoment rondom de computerspelketen te creëren met hoe er in dogecoin geïnvesteerd wordt. "Op het moment dat handelsapp Robinhood de aankoop van GameStop-aandelen verbood, vloeiden honderden miljoenen dollars richting dogecoin. Dat kwam omdat het vergelijkbare assets waren, ook al beschouwen mensen ze als verschillend."

Volgens de cryptomiljardair kunnen op eenzelfde manier kleine beleggers massaal besluiten om de waardering van een crypto te veranderen.

[activecampaign form=28]

Meer crypto? Bekijk dan ook eens deze artikelen: