• Topman Sam Altman van ChatGPT-maker OpenAI zoekt tot 7.000 miljard dollar om eigen chipfabrieken te bouwen, meldt The Wall Street Journal.
  • Zo wil hij het tekort aan geavanceerde computerchips, die nodig zijn om grote taalmodellen zoals ChatGPT aan te drijven, aanpakken.
  • Altman heeft volgens de krant ontmoetingen gehad met onder meer hoge regeringsfunctionarissen uit de Verenigde Arabische Emiraten.
  • Lees ook: Dit zijn de 13 populairste AI-apps in de nieuwe GPT Store van OpenAI

Topman Sam Altman van ChatGPT-moederbedrijf OpenAI wil duizenden miljarden dollars ophalen om de wereldwijde halfgeleiderindustrie opnieuw vorm te geven. Hij heeft daarover gesprekken gevoerd met verschillende investeerders, meldt zakenkrant The Wall Street Journal.

Altman hoopt daarmee een oplossing te vinden voor de grootste uitdagingen waarmee de snelgroeiende sector van artificial intelligence (AI) wordt geconfronteerd. Zo wil hij het tekort aan geavanceerde computerchips, die nodig zijn om grote taalmodellen zoals ChatGPT aan te drijven, aanpakken.

Altman heeft volgens de krant ontmoetingen gehad met hoge regeringsfunctionarissen uit de Verenigde Arabische Emiraten, evenals met de topman van de Japanse techinvesteerder SoftBank, Masayoshi Son, en vertegenwoordigers van de Taiwanese chipfabrikant TSMC.

Eerder meldden persbureau Bloomberg en de Britse zakenkrant Financial Times al dat Altman gesprekken heeft gevoerd met investeerders over financiering van een netwerk van chipfabrieken. Door een netwerk van eigen chipfabrieken op te zetten, kan Altman zorgen voor zekerheid bij leveringen van halfgeleiders voor AI en kan de afhankelijkheid van AI-chips van Nvidia worden verminderd.

Sam Altman zoekt tot $7.000 miljard voor eigen chipfabrieken

Volgens The Wall Street Journal heeft Altman het idee geopperd om de komende jaren tientallen chipfabrieken te bouwen met geld van investeerders uit het Midden-Oosten, en vervolgens TSMC te betalen om ze te bouwen en te exploiteren.

Veel landen hebben al eigen plannen onthuld om de binnenlandse chipproductie te ondersteunen. De financiële steun die zij hebben geboden verbleekt echter in vergelijking met de enorme sommen geld die Altman met investeerders heeft besproken.

De zakenkrant schat dat de totale kosten voor het realiseren van Altmans project wel 7 biljoen dollar, ofwel 7.000 miljard dollar, zouden kunnen bedragen.

Dat is grofweg een biljoen dollar meer dan de marktwaarde van de twee grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld, Apple en Microsoft, samen. Ook is het veel meer dan de huidige wereldwijde omzet van de chipindustrie, die vorig jaar 527 miljard dollar bedroeg en tot 2030 ongeveer moet verdubbelen, aldus The Wall Street Journal.

LEES OOK: ChatGPT zou nu ‘veel minder lui’ moeten zijn, zegt baas Sam Altman – nieuwe update moet problemen van gebruikers oplossen