ChatGPT is het jaar niet bepaald sterk begonnen. Maar als we topman Sam Altman van OpenAI, het bedrijf achter de chatbot, mogen geloven, komt daar nu verandering in. GPT-4, het meest geavanceerde taalmodel van het bedrijf, zou “veel minder lui zijn” na een recente update, schrijft Altman op X.

Daarmee verwijst de topman naar de klachten van gebruikers over de chatbot. Eind vorig jaar begonnen die binnen te stromen bij OpenAI. De software zou taken niet afmaken en vaak slechte antwoorden geven.

De chatbot kwam naar verluidt al in de problemen bij relatief simpele vragen. Zo vroeg een oprichter van een startup de bot om een lijst van alle weken tussen november 2023 en mei 2024 op te stellen. Daarop kreeg hij het antwoord dat ChatGPT geen “uitgebreide lijsten” kan produceren.

OpenAI erkende dat er problemen met de AI waren en rolde in januari een update uit die de problemen opgelost zou moeten hebben. Maar het bedrijf heeft nog niet kenbaar gemaakt wat de oorzaak van de luiheid was.

ChatGPT had last van winterdepressie

In afwachting van een update van OpenAI, gingen gebruikers zelf op zoek naar oplossingen voor de slecht werkende software. Volgens sommige gebruikers is de chatbot gehoorzamer als je een fooi beloofd.

Een softwareprogrammeur suggereerde dat ChatGPT last had van een winterdepressie. Dit werd enigszins bevestigd door een X-gebruiker die tests deed met GPT-4. Hij ontdekte dat de software uitgebreidere antwoorden geeft als het denkt dat het mei is, in plaats van december.

AI-modellen vertonen wel vaker onvoorspelbaar gedrag, dat zelfs de makers ervan niet altijd goed kunnen verklaren. Volgens OpenAI kan het trainen van verschillende taalmodellen met dezelfde data bijvoorbeeld toch resulteren in systemen die qua eigenschappen enorm van elkaar verschillen.

LEES OOK: Sam Altman gruwt van de naam ChatGPT, maar het is waarschijnlijk te laat om dat nog te veranderen