Bedrijven die werken met software op basis van artificial intelligence (AI) strijden met elkaar om de grafische processoren van chipfabrikant Nvidia in handen te krijgen, nu de AI-sector explosief groeit.

Met de chips van Nvidia kunnen de zware AI-programma’s sneller draaien. Dat is essentieel voor het ontwikkelen en trainen van AI-producten als vraagbaak ChatGPT, die werken met zeer grote databases.

Om de vraag naar de grafische processoren (GPU’s) te kunnen bijbenen, heeft Nvidia nu een AI-systeem ontwikkeld, ChipNeMo genaamd, dat bedoeld is om de productie van zijn GPU’s te versnellen.

Het ontwerpen van GPU’s kan arbeidsintensief zijn. Er zijn meestal zo’n duizend mensen nodig om een chip te bouwen en iedereen moet begrijpen hoe verschillende onderdelen van het ontwerpproces samenwerken, zegt vicepresident Bryan Catanzaro van Nvidia tegen de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal.

ChipNeMo moet helpen. De AI draait op een groot taalmodel - gebouwd met Llama 2 van Meta - dat het bedrijf heeft getraind met zijn eigen data. De chatbotfunctie van ChipNeMo kan op zijn beurt reageren op vragen die te maken hebben met chipontwerp, zoals vragen over GPU-architectuur en het genereren van chipontwerpcodes.

Nvidia gebruikt AI voor betere AI-chips

Tot nu toe lijken de resultaten veelbelovend. Sinds ChipNeMo vorig jaar oktober werd ingezet, heeft het jonge ingenieurs kunnen trainen in het ontwerpen van de chips en geholpen met het samenvatten van aantekeningen van honderd verschillende teams.

Nvidia's inspanningen om de GPU-productie op te voeren, vallen samen met de groeiende vraag van bedrijven, die proberen de felbegeerde chips in handen te krijgen om mee te kunnen doen in de wereldwijde AI-race.

Meta, dat het afgelopen jaar AI-producten uitbracht zoals het grote taalmodel Llama 2 en de AI Smart Glasses in samenwerking met RayBan, wil tegen het einde van 2024 in totaal 600.000 GPU's in gebruik hebben.

De zoektocht naar de beste AI-producten lijkt positief uit te pakken voor Nvidia. Het aandeel van de chipgigant klom maandag met 4 procent naar een recordhoogte en analisten van Goldman Sachs verwachten dat de winst van het bedrijf zal blijven stijgen tot in de eerste helft van 2025.

Nvidia krijgt concurrentie van onder meer Google

Nvidia is niet de enige partij die AI inzet om de ontwerpfase van semiconductors te versnellen. Afgelopen juli ontwikkelde DeepMind van Google een AI-systeem dat het ontwerpproces van de nieuwste generatie chips zou kunnen versnellen, aldus The Wall Street Journal.

Een paar maanden later lanceerde softwaregigant Synopsys een AI-tool om de productiviteit van chiptechnici te verhogen. Universiteiten zoals de New York University doen ook onderzoek naar hoe generatieve AI kan worden ingezet om chips sneller te ontwerpen.

LEES OOK: ASML verkoopt in december 10 keer zoveel chipmachines aan China - bedrijven willen nieuwe handelsbeperkingen voor zijn