• De waterschappen en de Rijksoverheid betalen relatief hoge bruto jaarsalarissen in vergelijking met andere branches in Nederland, blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek.
  • Wel is de loonkloof in deze sectoren groot en verdienen vrouwen nog altijd gemiddeld vijf procent minder dan mannen in dezelfde functie.
  • 1 op de 5 werknemers in Nederland is niet tevreden met z’n salaris en is daarom opzoek naar een nieuwe baan.
  • LEES OOK: 9 trucs die zeer succesvolle mensen gebruiken om hun doelen sneller te bereiken

Delfstofwinning, de waterschappen, de rijksoverheid en de provinciale overheden betalen relatief goede salarissen in vergelijking met andere branches in Nederland, maar de loonkloof tussen mannen en vrouwen is ook in deze sectoren groot.

Dat blijkt uit het tweejaarlijkse Nationaal Salaris Onderzoek van Intermediair en Nyenrode Business Universiteit, waarvoor 30.000 werknemers in loondienst zijn ondervraagd.

In het onderzoek wordt de mediaan voor het bruto jaarsalaris van mannen en vrouwen met elkaar vergeleken per branche. Dit is de middelst meting in een rij de oploopt van laag naar hoog.

Met stip op nummer 1 staat de sector delfstofwinning, waar zowel mannen als vrouwen gemiddeld genomen het hoogste salaris krijgen uitbetaald. Wel is het inkomen van vrouwen duidelijk een stuk lager dan van de mannen in de sector.

Bron: Nationaal Salaris Onderzoek
Bron: Nationaal Salaris Onderzoek

De opvallende nummer 2 en 3 zijn de waterschappen en de rijksoverheid. De mediaan van het jaarsalaris voor mannen en vrouwen liggen hier zelfs hoger dan in ook goedbetalende juridische banen en de ICT-sector. Wel valt ook bij deze werkgevers op dat er een duidelijke loonkloof is tussen mannen en vrouwen.

De sectoren met de kleinste verschillen in salaris tussen mannen en vrouwen zijn de reclame (33.885 euro/33.584 euro), de makelaardij (35.983 euro/33.584 euro), de overige overheid (43.499 euro/42.324 euro) en de rechterlijke macht (41.714 euro/39.309 euro).

De loonkloof tussen mannen en vrouw daalt, maar is nog altijd 5%

De loonkloof tussen mannen en vrouwen is de afgelopen twee jaar gedaald van acht procent in 2019 naar vijf procent dit jaar. De mediaan voor het bruto jaarsalaris voor alle vrouwen in het onderzoek is 35.066 euro en voor mannen 37.650 euro.

Als dit verder wordt uitgesplitst op opleidingsniveau, dan neemt vooral het verschil in salaris onder hoogopgeleide mannen en vrouwen flink toe.

Bron: Nationaal Salaris Onderzoek
Bron: Nationaal Salaris Onderzoek

De mediaan voor hoogopgeleide vrouwen is 43.701 euro en die voor hoogopgeleide mannen 49.803 euro, een verschil van twaalf procent. Alleen in de leeftijdscategorie 20 tot 35 jaar zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen gering, de rest van de tijd verdienen mannen meer dan vrouwen.

Voor middelhoog opgeleide vrouwen en mannen is de mediaan voor het bruto jaarsalaris respectievelijk 31.465 euro en 33.885 euro, een verschil van zeven procent. Het verschil is het kleinst in de laagopgeleide groep, daar verdienen vrouwen jaarlijks 27.584 euro en mannen 29.045 euro, een verschil van vijf procent.

Volgens Hoogleraar Organisatiepsychologie Jaap van Muijen, die voor Nyenrode het onderzoek uitvoerde, is de kleinere kloof tussen de salarissen van laagopgeleide mannen en vrouwen te verklaren, omdat er binnen die banen minder doorgroeimogelijkheden zouden zijn.

"Die salarissen liggen daardoor veel dichter bij elkaar. Als hogeropgeleide heb je echt nog stappen te maken als je een schaal lager instroomt", zegt hij tegen RTL Nieuws.

Meer werknemers 'staan open voor een nieuwe uitdaging' in de hoop op een hoger salaris

Een derde van de werknemers staat volgens het onderzoek open voor een nieuwe baan. Bijna een kwart van de vrouwen en 20 procent van de mannen is actief op banenjacht. De reden hiervoor is de hoop op een beter salaris, 1 op de 5 werknemers is namelijk niet tevreden met zijn of haar huidige inkomen.

"Ondanks dat we over het algemeen vrij tevreden zijn met ons huidige arbeidsvoorwaardenpakket, en dus ook salaris, is de belangrijkste reden om van baan te wisselen nog steeds geld. En dat is niet gek in deze tijd", zegt Van Muijen tegen RTL Nieuws.

[activecampaign form=20]

LEES OOK: Jobhoppen voor een hoger salaris? Dat kan averechts uitpakken – 4 dingen die je moet weten