De Russische president Poetin heeft afgelopen maandag in een toespraak staan snoeven over het wapenarsenaal van het land. Volgens Poetin zijn de Russische wapens veel geavanceerder dan die van zijn rivalen in het Westen.

Maar in Oekraïne, waar Rusland eind februari binnenviel en dat Poetin dacht snel te kunnen veroveren, is Rusland van pure ellende overgegaan op oude tanks uit de Sovjettijd die nog in de wapendepots lagen. Dit bleek noodzakelijk om de ernstige verliezen op het slagveld te compenseren.

Poetin sprak maandag op een militaire bijeenkomst net buiten Moskou. De Russische president benadrukte in een promotiepraatje dat de Russische wapens state of the art zijn. Ook zei Poetin dat Rusland bereid is om kleine wapens, artillerie en drones te verkopen.

Poetin claimde bovendien dat militaire experts een hoge pet op hebben van de wapens van het Russische leger. De Russische president gaf aan dat de meeste van die wapens meerdere malen met succes beproefd waren op het strijdveld, hetgeen de verdere ontwikkeling van de technologie voor de Russische wapenindustrie zou hebben bevorderd.

"We hebben het over precisiewapens en robotica, gevechtssystemen gebaseerd op nieuwe natuurkundige principes," aldus Poetin in zijn toespraak. ''Veel van deze wapens zijn jaren, zo niet tientallen jaren verder ontwikkeld dan de buitenlandse tegenhangers en oneindig superieur in termen van tactische en technische kenmerken."

Rusland zet oude tanks in voor oorlog in Oekraïne

De opmerkingen van Poetin komen op een moment dat de Russische troepen grote moeite hebben om terrein te winnen in de Oekraïne. Daarbij hebben de Russische troepen niet alleen veel wapens verloren maar ook militairen.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft een schatting gemaakt van de Russische verliezen en berekende dat er zo'n 80.000 Russische soldaten zijn omgekomen en tenminste 4.000 pantservoertuigen zijn vernietigd. Hierdoor zag het Russische leger zich genoodzaakt om oude en gedateerde wapens in te zetten om het verlies van vuurkracht en strijdkracht te compenseren.

Eind mei waren de verliezen aan Russische zijde dusdanig groot dat Poetin sterk verouderde T-62 tanks uit de opslag moest laten halen om de moderne tanks die in de strijd vernietigd waren te vervangen.

Oekraïne en diens westerse bondgenoten gaven in mei aan dat Rusland significante verliezen bij zijn tankdivisies had moeten incasseren, waardoor Rusland gedwongen was om Russische tanks uit de jaren '60 in te zetten. Deze tanks zijn echter veel minder geavanceerd dan de Russische T-72 en T-80 tanks.

De Engelse inlichtingendienst liet toen weten dat ''de T-62 tanks vrijwel zeker bijzonder kwetsbaar zouden zijn voor anti-tankwapens en dat hun aanwezigheid op het strijdveld de aandacht zou vestigen op het tekort aan gevechtsklaar modern wapentuig aan Russische zijde."

Lees meer: De baas van de Britse veiligheidsdienst zegt dat Rusland op het punt staat om ‘momentum te verliezen’, waardoor Oekraïne de kans krijgt om terug te slaan