• Rusland is de op twee na grootste olieproducent ter wereld, maar de sancties hebben de vraag naar de Russische producten doen zakken.
  • Als gevolg daarvan is Russische olie uiterst goedkoop, waardoor het land concurrerender wordt naarmate de olieprijzen wereldwijd stijgen.
  • Afnemers die gevoelig zijn voor de prijs, zoals China en India, kopen goedkope Russische olie.
  • Lees ook: Europese Unie dubt over importverbod Russische olie – aanvoer diesel staat al onder druk

Ingrijpende sancties tegen Rusland hebben de uitvoer van olie van het land getroffen en de prijzen zo sterk doen dalen, dat sommige kopers uit China en India worden verleid om enkele vrachten te kopen.

Rusland is ’s werelds op twee na grootste olieproducent. Maar het land is uit de gratie geraakt bij kopers en investeerders na de invasie van Oekraïne.

De Verenigde Staten en het VK hebben de invoer uit Rusland verboden, maar geen van beide landen is een grote afnemer van Russische energie.

De Europese Unie, die 40 procent van z’n aardgas en ongeveer 30 procent z’n olie uit Rusland importeert, overweegt eveneens invoerverbod in te stellen voor Russische olie.

Intussen trekken energiebedrijven, van producent BP tot oliedienstverlener Schlumberger, zich terug uit de Russische markt.

Hoewel toonaangevende indicatoren zoals de prijs van Brent-olie fors duurder zijn geworden, met prijzen van boven de 100 dollar per vat, wordt de Russische olie uit de Oeral volgens S&P Global Commodity Insights verhandeld tegen een recordkorting ten opzichte van de Brent.

S&P Global Platts schatte de prijs van de Oeralse olie woensdag op een recordkorting van ongeveer 31 dollar per vat vergeleken met de prijs van Brent. Dat is ongeveer drie keer de korting van 11 dollar per vat op 24 februari - de dag dat Rusland Oekraïne binnenviel - volgens S&P.

Intussen noteert de prijs van Brent gestegen rond de 116 dollar per vat. De wereldwijde olieprijzen zijn deze maand naar de hoogste niveaus in 14 jaar gestegen, gedreven door bezorgdheid over een tekort in het aanbod als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

Goedkope Russische olie trekt kopers uit India en China

Grote afnemers buiten Europa, zoals China en India, kopen ladingen van olie uit Oeral op, aldus S&P. Geen van beide landen heeft Rusland openlijk veroordeeld voor de oorlog in Oekraïne.

Gelet op de druk op de rest van de wereld om Rusland te isoleren, onderhandelen Chinese kopers onderhands over deals in plaats van openbare aanbestedingen te houden, meldde Bloomberg. Eerder deze maand verontschuldigde olie- en gasmaatschappij Shell zich nadat het Russische olie had gekocht na het uitbreken van de oorlog.

Chinese staatsraffinaderijen en onafhankelijke raffinaderijen zijn onder meer in gesprek om Russische olie te kopen, meldde Bloomberg, op basis van bronnen uit de oliehandel.

Rusland was in 2021 al de op een na grootste leverancier van olie aan China, aldus S&P, dat zich baseert op gegevens van de Chinese douanedienst. Maar China zal waarschijnlijk niet veel meer Russische olie afnemen, aangezien het zeer weinig reservecapaciteit heeft naast belangrijke pijpleidingen en scheepvaartroutes, volgens een rapport van dinsdag van de Federal Reserve Bank of Dallas.

Intussen heeft India zijn aankopen van Russische olie dit jaar opgevoerd. Volgens Bloomberg heeft India sinds eind februari ten minste 13 miljoen vaten Oeral-olie gekocht, wat neerkomt op ongeveer 430 000 vaten per dag, bijna het dubbele van wat het tot dan toe uit Rusland had geïmporteerd.

Russische olie is goed voor beperkt gedeelte van de totale Indiase vraag van zo'n 5 miljoen vaten per dag, meldde Indiase krant The Economic Times

Lees meer over de Russische olie: