De Europese Unie is bezig een vijfde ronde sancties tegen Rusland voor te bereiden en zou een verbod op de import van olie overwegen, melden anonieme bronnen aan het internationale persbureau Reuters.

Volgens de bronnen zouden vooral Baltische staten zoals Litouwen aandringen op een dergelijk embargo. Maar landen als Duitsland waarschuwen voor overhaaste beslissingen, gezien de energieprijzen in Europa. Frankrijk heeft aangegeven dat er geen taboes zijn bij het bespreken van nieuwe sancties.

Volgens de anonieme bronnen die Reuters sprak, zou de Russische inzet van chemische wapens in Oekraïne of hevige bombardementen op Kiev een embargo op Russische olie in gang kunnen zetten.

Moskou heeft gewaarschuwd dat het de gaskraan naar Europa dichtdraait als de EU de import van olie verbiedt. De EU is voor 40 procent van de gastoevoer afhankelijk van Rusland. Duitsland is van de Europese lidstaten het meest afhankelijk van Russisch gas en is ook de grootste inkoper in Europa van Russische olie.

Een Europees embargo op Russische olie treft weliswaar Rusland en de wereldoliemarkt, maar vooral Europa zelf zal er last van hebben in de vorm van stijgende prijzen en mogelijke tekorten aan brandstof, waarschuwt het Kremlin.

Volgens Moskou ondermijnt Europa met een importverbod de eigen energiebalans. Andere landen, zoals de Verenigde Staten, hebben geen last van de gevolgen van zo'n embargo. "Zij zullen zich veel beter voelen dan de Europeanen", stelt Vladimir Poetins woordvoerder Dmitri Peskov. De VS produceren zelf veel olie en importeren sowieso veel minder olie uit Rusland.

De waarschuwing van Rusland valt niet los te zien van het belang van de olie-industrie voor het land. Rusland verdient veel geld aan de verkoop van olie, zeker met de huidige hoge olieprijzen, en heeft dat ook nodig om de dure oorlog in Oekraïne vol te kunnen houden. Zeker nu een deel van zijn reserves, die door de centrale bank werd aangehouden in de vorm van tegoeden bij andere centrale banken in het Westen, zijn bevroren als onderdeel van de sancties tegen het land.

Aanvoer van diesel uit Rusland staat al onder druk

De aanvoer van diesel uit Rusland staat in maart verder onder druk door de westerse sancties tegen het land vanwege de Russische invasie in Oekraïne. De dieselvoorraden in Europa zullen daardoor naar verwachting dalen tot het laagste niveau sinds 2018. Dat meldt het in Londen gevestigde onderzoeks- en adviesbureau Energy Aspects. Europa is voor diesel meer afhankelijk van Rusland dan voor benzine.

Ongeveer 500.000 ton Russische dieselexport loopt gevaar in maart en dat kan verder oplopen in april door strengere sancties van het Westen, blijkt uit een presentatie van Energy Aspects. De Europese dieselvoorraden zullen daardoor naar verwachting deze maand dalen tot onder de 390 miljoen vaten, het laagste niveau in zo'n vier jaar.

Laadproblemen in Russische havens hebben daarbij geleid tot verstoringen bij Russische raffinaderijen. Dit heeft een impact op de Russische productie van ten minste 570.000 vaten per dag. Energy Aspects verlaagde ook zijn schattingen voor de productie van Russische raffinaderijen met gemiddeld 1,33 miljoen vaten per dag tot 4,45 miljoen vaten per dag voor de periode maart tot december.

Het structurele brandstoftekort van Europa dreigt daarmee met 250.000 vaten per dag te worden vergroot in het tweede kwartaal. Dat komt mede doordat de vraag naar brandstof wordt ondersteund door de heropening van de economieën na de coronacrisis en de maatregelen van Europese overheden om de stijging van de brandstofprijzen te beperken door accijnsverlagingen.

2.000 Nederlandse bedrijven importeren uit Rusland

In totaal waren er vorig jaar 3.000 Nederlandse bedrijven die goederen exporteerden naar Rusland en 2.000 bedrijven die goederen uit Rusland importeerden, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferd.

Het gaat voor de export vooral om groothandels en ondernemingen in de machine-industrie. Volgens het statistiekbureau is het aantal bedrijven dat exporteert naar Rusland al jaren min of meer constant.

Het aantal importeurs uit Rusland nam vorig jaar wel met bijna vierhonderd. Dit waren ook voornamelijk groothandelaren en machinebouwers. Slechts 4 procent van de importeurs kwam uit de detailhandel.

Iets minder dan één op de twintig bedrijven die importeren of exporteren met Rusland is voor meer dan de helft van de handelswaarde afhankelijk is van dat land. Wanneer wordt gekeken naar specifieke producten dan kan de afhankelijkheid wel groter zijn.

Voor drie op de tien bedrijven die exporteren naar Rusland geldt dat ze voor ten minste één productgroep voor minstens de helft afhankelijk zijn van Russische klanten. Dit betreft vooral groothandelsactiviteiten in bloemen en planten, plus bepaalde machines, computers en software. Bij de import gaat het bijvoorbeeld om de olie-industrie en de groothandel in chemische producten.

Eerder deze maand melde het CBS al dat het overgrote deel van de import vanuit Rusland fossiele brandstoffen betrof zoals olie en gas. Nederland haalt verder onder meer metalen als nikkel en koper uit Rusland. De totale waarde van de import bedroeg vorig jaar 18,4 miljard euro.

Bij de Nederlandse export naar Rusland ging het om beduidend minder geld, namelijk 6,6 miljard euro, waarvan 4,1 miljard euro aan goederen ook echt in Nederland gemaakt was.

Belangrijke goederenstromen naar het land zijn bijvoorbeeld geneesmiddelen, wegvoertuigen en bloemen. Wederuitvoer, de export van eerder in Nederland ingevoerde producten, betreft onder meer elektronische schakelingen, telefoons en geneesmiddelen.

LEES OOK: De Russische fastfoodketen Oom Vanja wil een handelsmerk voor een logo dat lijkt op de gouden ‘M’ van McDonald’s