De focus van de Russische leider Vladimir Poetin om de Russische economie nieuw leven in te blazen heeft niet alleen te maken met de financiering van de oorlog tegen Oekraïne, aldus het Institute for the Study of War (ISW).

In een nieuw rapport van deze week schrijft de Amerikaanse denktank dat “verscheidene Russische financiële, economische en militaire indicatoren suggereren dat Rusland zich voorbereidt op een grootschalig conventioneel conflict met de NAVO”.

Volgens het ISW wil Rusland niet op korte termijn de strijd met NAVO-landen aangaan, maar waarschijnlijk “op een kortere termijn dan wat sommige westerse analisten aanvankelijk stelden”.

De denktank verwijst onder meer naar het optreden van Poetin afgelopen dinsdag in de Russische Doema. De bijeenkomst in het Russische parlement vond plaats enkele dagen nadat de Russische leider de presidentsverkiezingen had gewonnen met een surrealistische meerderheid van 87 procent van de stemmen.

Tijdens de bijeenkomst besprak Poetin de gebieden waarop hij zich wilde concentreren in zijn vijfde presidentiële termijn. Het belangrijkste, zo vertelde Poetin de wetgevers, was het "redden van mensen" en "helpen van gezinnen".

"Dit alles kan natuurlijk alleen op basis van economische ontwikkeling", zei Poetin dinsdag. "Dat is de sleutel tot de ontwikkeling van ons land en het oplossen van alle andere kwesties op het gebied van technologische soevereiniteit en sociale vooruitgang.

Poetin wil rijke elite van Rusland aanpakken als onderdeel van hervorming economie

Poetin haalde ook uit naar de rijke elite van het land en drong er bij wetgevers op aan om zich niet te laten leiden door "bedrijfs- of zelfs partijbelangen".

Volgens het ISW suggereren de opmerkingen van Poetin dat hij bereid is om zijn banden met de "siloviki", de rijke elite uit het Russische staatsapparaat die deel uitmaken van zijn politieke basis, op het spel te zetten.

Lees ook: Dit moet je weten over de ‘silovarchen’: de machtige figuren rondom Poetin, die vaak een achtergrond hebben bij Russische veiligheidsdiensten

Het ISW vermoedt dat Poetin een signaal heeft willen geven aan de Russische elite dat ze "wat pijn" zullen moeten voelen voor de financiële stabiliteit van Rusland.

"De pogingen van Poetin om de Russische economie en financiën te stabiliseren, maken hoogstwaarschijnlijk deel uit van voorbereidingen op een mogelijk toekomstig grootschalig conflict met de NAVO en niet alleen op een langdurige oorlog in Oekraïne", stelt het ISW toe in zijn rapport van deze week.

Het is niet de eerste keer dat analisten zeggen dat een oorlog tussen Rusland en de NAVO een reëel risico is. De buitenlandse inlichtingendienst van Estland zei vorige maand in een rapport dat Rusland zich voorbereidt op een "confrontatie met het Westen".

"Rusland heeft gekozen voor een langetermijnconfrontatie", zei het hoofd van de inlichtingendienst Kaupo Rosin tegen journalisten bij de presentatie van het rapport, aldus persbureau Reuters. "Het Kremlin anticipeert waarschijnlijk op een mogelijk conflict met de NAVO binnen een jaar of tien."

LEES OOK: Buitenlandse bedrijven die uit Rusland vertrekken, spekken de schatkist van het Kremlin enorm – maar niet uit vrije wil