Dichtbij regeringsgebouwen in het centrum van de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn zaterdagochtend geweerschoten gehoord, vertelt een ooggetuige aan het internationale persbureau Reuters. De situatie is ondanks een nacht van aanvallen “onder controle”. Dat heeft een adviseur van president Volodimir Zelenski gezegd. Er wordt volgens hem goed verdedigd door de Oekraïense strijdkrachten.

Oekraïne maakte eerder melding van een aanval op een militaire basis in de buurt van het stadscentrum, die volgens het leger zou zijn afgeslagen.

Nederland heeft bekend gemaakt dat het Panzerfaust raketwerpers, met bijbehorende raketten naar Oekraïne stuurt. Ook Duitsland heeft besloten wapens te leveren, dat land heeft Nederland ook speciaal toestemming gegeven om de raketwerpers van Duitse makelijk te leveren. Een unieke situatie omdat Duitsland traditioneel de export van dodelijk oorlogstuig verbiedt.

De oprukkende Russische troepen stuiten op veel meer weerstand dan waar Moskou op gerekend lijkt te hebben. Het Britse ministerie van Defensie ziet de opmars stagneren. Zaterdag stelde het ministerie op Twitter. “Het tempo van de vooruitgang is tijdelijk verminderd, waarschijnlijk als het resultaat van acute logistieke problemen en het sterke Oekraïense verzet”, aldus de update uit Londen over de ontwikkelingen in het oorlogsgebied.

"Rusland stelt 'onpraktische voorwaarden' aan gesprekken"

Ondertussen beweert het Kremlin dat Oekraïne zou hebben geweigerd met Rusland te onderhandelen, waarop Russische troepen de invasie zaterdag na een pauze hebben voortgezet. In een videoboodschap beweerde de Oekraïense president Volodimir Zelenski juist dat hij contact heeft gezocht met Poetin, maar dat de leider van Rusland geen gehoor gaf.

Een adviseur van Zelenski's kantoor zegt dat het "volstrekt onwaar" is dat Rusland zijn offensief vrijdag heeft gepauzeerd. Oekraïne zou volgens hem niet geweigerd hebben te onderhandelen. Rusland zou "onpraktische" voorwaarden aan het gesprek hebben gebonden. "Wij willen een wapenstilstand, maar zullen geen gehoor geven aan een ultimatum", aldus de adviseur. "Dat soort acties zijn er alleen voor bedoeld om te proberen Oekraïne te breken en ons te dwingen volstrekt onacceptabele voorwaarden te accepteren".

Adviseur Mychajlo Podoljak zegt dat Rusland probeert veel troepen en uitrusting naar de Oekraïense hoofdstad te brengen. De gevechten in de buitenwijken houden aan, laat hij weten. "Zowel in de stad zelf als aan de rand van Kiev is de situatie onder controle." Inwoners zijn door de lokale autoriteiten dringend verzocht te schuilen en andere veiligheidsmaatregelen te nemen.

"Afgelopen nacht was moeilijk, maar er zijn geen Russische troepen in de stad", zei de burgemeester zaterdagochtend in een videoboodschap. "De vijand probeert de stad binnen te komen." De uitspraken komen overeen met die van Zelenski's adviseur Mychajlo Podoljak.

Het Oekraïense leger heeft naar eigen zeggen "een militaire colonne van de bezetters vernietigd" in de wijk Beresteiska in Kiev, meldt CNN. De Oekraïense troepen geven daarmee voor het eerst een verklaring voor de ontploffingen die in het westen van de hoofdstad in de nacht van vrijdag op zaterdag te horen waren.

"Volgens voorlopige informatie werden twee voertuigen, twee vrachtwagens met munitie en een vijandelijke tank vernietigd", aldus het leger. De informatie kon door CNN nog niet worden geverifieerd.

Zware gevechten bij aanval op hoofdstad Oekraïne

Er worden in de nacht van vrijdag op zaterdag zware gevechten gemeld in Kiev. Russische troepen hebben een legerbasis in de Oekraïense hoofdstad aangevallen, maar de aanval is afgeslagen, meldt het Oekraïense leger in een Facebook-bericht.

"Militaire criminelen van Rusland vielen een van de militaire eenheden in Kiev aan op Victory Avenue. De aanval is afgeslagen", aldus de strijdkrachten van Oekraïne in een Engelstalig bericht op het socialmediaplatform. Er zijn geen verdere details bekendgemaakt en het bericht kon niet geverifieerd worden. De genoemde plek ligt net ten westen van het centrum van de hoofdstad en is een van de belangrijkste verkeersaders.

Persbureau Interfax-Ukraine meldt dat Russische soldaten probeerden een van de elektriciteitscentrales van de stad te veroveren. Eerder meldde een ooggetuige van het internationale persbureau Reuters al dat er regelmatig artillerie-explosies te horen waren, afkomstig van een niet nader gespecificeerde locatie op enige afstand van het stadscentrum. Ook waren er berichten over geweervuur en gevechten in buitenwijken van de stad.

Het Oekraïense leger zei al dat er "zware gevechten" gaande waren in de stad Vasylkiv, ten zuiden van Kiev. Rusland zou ook parachutisten hebben proberen te droppen. Volgens het leger zijn rond middernacht een Russische helikopter en vliegtuigen vernietigd. Hoeveel mensen aan boord waren is onbekend. Het Russische ministerie van Defensie heeft de verliezen niet bevestigd.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei vrijdagavond dat hij verwachtte dat het Russische leger in de nacht van vrijdag op zaterdag Kiev zal aanvallen. Die aanval lijkt nu te zijn ingezet.

Gevechten bij militaire luchthaven ten zuiden van Kiev

Russische troepen proberen met een luchtlandingsoperatie de militaire luchthaven bij Vasylkiv, ten zuiden van de Oekraïense hoofdstad Kiev, te veroveren. Er zijn Oekraïense militairen gewond geraakt en omgekomen bij hevige gevechten, vertelde burgemeester Natalia Balasynovytsj tegen Oekraïense media in de nacht van vrijdag op zaterdag. Er zijn veel Russische parachutisten geland.

"We hebben slachtoffers. We hebben veel gewonden. Helaas zijn het er tweehonderd", zegt ze. De vliegbasis ligt ongeveer 40 kilometer van het centrum van Kiev.

Donderdag hebben Russische troepen een soortgelijke operatie uitgevoerd bij het vliegveld in Hostomel, ten noordwesten van Kiev, maar die zou door toedoen van Oekraïense troepen zijn mislukt. Tijdens gevechten om Vasylkiv meldde het Oekraïense leger een Russisch transportvliegtuig met parachutisten te hebben neergehaald. "Wraak voor Loehansk 2014", schreef de Oekraïense stafchef Valeri Zaloesjny op Twitter.

Aan het begin van de gevechten in Oost-Oekraïne in 2014 schoten de door Rusland gesteunde separatisten een Oekraïens militair vliegtuig van hetzelfde type neer. Er werden toen 49 Oekraïense soldaten gedood.

Nederland levert 200 Stinger luchtdoelraketten en Panzerfausts

Nederland gaat "zo snel mogelijk" tweehonderd luchtdoelraketten leveren aan Oekraïne. Dat schrijven ministers Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) in een brief aan de Tweede Kamer. Wanneer de wapens precies geleverd worden, is nog niet bekend.

Oekraïne had Nederland verzocht om meer wapens te leveren dan al was toegezegd. De ministers schrijven dat hiervoor een "zorgvuldige, maar gezien de uitzonderlijke omstandigheden verkorte, toetsing aan de wapenexportcriteria" heeft plaatsgevonden. Het gaat om zogeheten Stinger-raketten. Die kunnen vliegtuigen en helikopters raken tot een afstand van ongeveer 5 kilometer.

Ook de Duitse regering levert Stingers. Berlijn heeft zaterdag besloten uit de Duitse legervoorraad duizend antitankwapens en 500 luchtdoelraketten van het type Stinger aan Oekraïne te leveren. Dat gebeurt zo snel mogelijk.

"De Russische overval op Oekraïne markeert een keerpunt in de geschiedenis. Die bedreigt onze gezamenlijke naoorlogse orde", zei bondskanselier Olaf Scholz. "In deze situatie is het onze plicht Oekraïne naar onze mogelijkheden te steunen bij de verdediging tegen het invasieleger van Vladimir Poetin. Duitsland staat pal aan de zijde van Oekraïne".

Naast de luchtdoelraketten levert Nederland ook nog eens vijftig raketwerpers met vierhonderd bijbehorende raketten van Duitse makelij naar Oekraïne sturen. Het gaat om zogeheten Panzerfaust 3-raketten. Dat zijn antitankwapens die vanaf de schouder worden afgevuurd. Wanneer de wapens in Oekraïne aankomen, is nog niet bekend. 

Vorige week vrijdag stemde het kabinet al in met het leveren van scherpschuttersgeweren, scherfvesten, helmen en radars. Een deel van die goederen is inmiddels verzonden, maar Nederland kampt met "logistieke uitdagingen", schrijven de ministers. Defensie zet zich in om de rest van de spullen "zo snel mogelijk" te leveren.

Nederland onderzoekt ook of het in NAVO-verband, samen met Duitsland, een Patriot-luchtverdedigingseenheid naar Slowakije stuurt. Het doel daarvan is "collectieve afschrikking" en verdediging van de oostflank van het NAVO-gebied, aldus Defensie. De installatie is gemaakt om vliegtuigen, helikopters, of kruisraketten uit de lucht te schieten. Dat kan tot 20 kilometer hoogte, over een afstand van 60 kilometer.

LEES OOK: Ruslands 22 rijkste miljardairs verliezen 39 miljard dollar op één dag na de invasie van Oekraïne